Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Május 30. 11:45, hétfő | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

A dombóvári hősökre emlékeztek

A dombóvári hősökre emlékeztek

1991. április 21-én avatták fel a márványtáblákat, azóta minden évben főhajtással tisztelgünk a hősökre.

Dombóvár Város Önkormányzata és a Dombóvári Városszépítő Egyesület szervezésében emlékeztek a hősökre, az első világháborúban elesett 179 dombóvári, 150 újdombóvári, a második világháborúban elesett 217 dombóvári, 58 újdombóvári hős katonára, leventére, polgári és az 541 zsidó mártírra.

Tóth Zoltán önkormányzati képviselő, Civil Tanácsnok beszédében emlékeztetett: „A történelem megtanított minket arra, hogy nincs nemzet hősök nélkül, mert amely nemzet elfelejti hőseit, elveszíti múltját, annak jövője sem lehet.”
A múlt század elején kezdeményezte Abele Ferenc akkori vezérkari őrnagy, hogy minden település állítson emlékművet a hősi halottak tiszteletére, megörökítve az áldozatok nevét. Az 1917. évi VIII. törvény keretében rendelték el és 1924. évi XIV. törvénycikk pedig május utolsó vasárnapját jelölte ki, mint a Hősök Emlékünnepét.
Dombóváron 1926. szeptember 12-én került sor a Hősök szobrának avatására. A két világháború között minden évben itt emlékeztek iskolák, intézmények, társadalmi szervezetek. 1945. után a kommunista diktatúrában nem lehetett a magyar hősök emléke előtt tisztelegni, az internacionalista ideológia nem tűrte a nemzeti gondolatokat – emelte ki Tóth Zoltán.

1956-ban a szobor a helyi forradalmi eseményeknél fontos szerepet kapott. Dr. Szőke Sándor gimnáziumi tanár visszaemlékezéséből tudjuk, hogy nagy tömeg gyűlt össze és a 12 pont felolvasása után hangzott el a Himnusz és a Szózat, majd a tömeg egy része hosszas próbálkozás után döntötte le a Hősök szobrával átellenben álló „felszabadulásinak” nevezett emlékművet.

1991. április 21-én avatták fel a márványtáblákat, azóta minden évben főhajtással tisztelgünk a hősökre.

2022-ben a Dombóvári Zenész Egyesület Kőszegi Csaba Valér, Müller Ádám közreműködésével, a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred díszőrsége mellett zajlott az esemény, amely koszorúzással ért véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.