Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Január 18. 09:04, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A magyar kultúra napja - Kiállítások, néptánc és versíró pályázat Tolna megyében

A magyar kultúra napja - Kiállítások, néptánc és versíró pályázat Tolna megyében

Dombóváron kiállításokkal, néptáncműsorral és táncházzal ünneplik január 22-én a magyar kultúra napját.

A Dombóvári Helytörténeti Múzeumban nyíló kiállításon többek között Kölcsey Ferenc levelezésének néhány eredeti darabját, valamint a Himnusz kéziratának és Erkel Ferenc kottapéldányának nemes másolatát mutatják be - mondta az MTI-nek dr. Kriston Vízi József, a múzeum vezetője.
A dombóvári művelődési házban a besnyői Szironta együttes csengettyűkoncertje után Orosz Adél szennai textilművész nemez- és selyemképeiből nyílik tárlat. A magyar kultúra napi programot a helyi Kapos táncegyüttes műsora, majd moldvai táncház zárja, ahol a jellegzetes dallamokat húros hangszereken megszólaltató Jam de Strune (Húrlekvár) zenekar játszik.


Bonyhádon a Vörösmarty Mihály Művelődési Ház versíró pályázatot hirdetett a Himnusz megszületésének 190. évfordulója alkalmából; a kiírásra január 22-ig olyan verseket várnak diákoktól, amelyekben szerepel legalább húsz, a Himnuszban megtalálható ige, főnév vagy melléknév. A pályázat eredményét április 11-én, a költészet napján hirdetik ki.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.