Városlista
2024. június 9, vasárnap - Félix

Hírek

2013. Január 02. 15:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A sürgősségi osztályokon kezelik ezentúl az alkoholmérgezéses betegeket

A sürgősségi osztályokon kezelik ezentúl az alkoholmérgezéses betegeket

Megszűntek a fővárosban a detoxikálók, az alkoholmérgezéses betegeket ez évtől a sürgősségi osztályokon látják el - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint ezen betegek "biztonságos, a korszerű egészségügyi ellátás szempontjait gondosan figyelembe vevő ellátása" a sürgőségi osztályokon biztosítható, ahol az egyéb betegségek gyorsan, hatékonyan kizárhatóak, illetve szükség szerint elláthatóak.
Ezért januártól azokat a betegeket, akiket Budapesten detoxikálóba szállítottak, mostantól az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Budapest és Pest megyére meghatározott beutalási rendje szerint látják el. Kiemelték ugyanakkor, hogy a súlyos alkoholmérgezéseket továbbra is a Péterfy kórház klinikai toxikológiai osztályára kerülnek.
Az államtitkárság közölte, hogy a detoxikálók bezárása egy-két százalékkal emelheti a sürgősségi osztályok napi betegforgalmát.
Az egészségügyi ellátórendszerben a szakmai minimumfeltételek kialakítását a sürgősségi szakma tekintetében is több mint 12 hónapos előkészítő munka előzte meg - írták. Az új rendelet "finomhangolása" folyamatban van. Mint írták: mindent megtesznek "annak érdekében, hogy a szakmai minimumfeltételek biztosítása valamennyi egészségügyi intézményben megtörténjen, s ehhez az intézmények számára rendelkezésre álljanak a megfelelő erőforrások". Ez alól természetesen nem kivétel az ittas emberek sürgősségi ellátása sem - tették hozzá.
Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának vezetője kedden a Kossuth Rádió Krónikájának nyilatkozva üdvözölte a változást. Hozzátette, a detoxikálókban pszichiáterek látták el a súlyosan ittas embereket, holott a részegség etanolmérgezés, amelynek kezelése nem pszichiátriai, hanem sürgősségi feladat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 08. 09:20, szombat | Belföld

Háromdimenziós légtérellenőrző lokátort adtak át Veszprémben

Minden háború emberek döntéseinek eredményeképpen indul el - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Veszprémben, a Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorának átadóján.

2024. Június 07. 08:47, péntek | Belföld

KSH: 6,4 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

2024. Június 07. 08:46, péntek | Belföld

Visszalép a Fidesz jelöltje Budapesten!

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.