Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 12. 14:52, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Arra ébredtek, hogy el vannak vágva a külvilágtól

Arra ébredtek, hogy el vannak vágva a külvilágtól

Montenegróban több száz falut vágott el a hó a külvilágtól szombatra virradóra.

Romániában nyolc ember fagyott halálra, Rómában a hatalmas hó megbénította a közlekedést, míg Ausztriában és Németországban már enyhülésre számítanak a közeli napokban.

Eddig több mint 600 halálos áldozatot követelt Európában a több évtizedes hidegrekordokat döntő idei tél. Elsősorban a hajléktalanok körében szedi áldozatait a mínusz 20-25 fokos éjszakai fagy. A cseh hegyekben a hétvégén mínusz 40, Prágában mínusz 25 fokos hideget várnak. Romániában az elmúlt 24 órában nyolc ember fagyott halálra, Görögországban ötre, Olaszországban 45-re emelkedett a halottak száma – jelentették szombaton kora délután.

Montenegróban a hatóságok szerint 63 éve nem esett ennyi hó, több száz falut vágott el a külvilágtól, és az apró ország repülőtere is megbénult. Kolasin hegyi városnál egy helyi vonatot a sínekre zúdult lavina állított meg, az utasok gyalogosan kerülték meg az akadályt és a mentésükre küldött vonattal folytathatták útjukat. A hó lényegében a fővárost, Podgoricát is elszigetelte, járhatatlanok az utak.

Olaszország középső és déli részére évtizedek óta nem látott mennyiségű hó hullott, Rómát szombatra virradó éjjel jeges vihar lepte meg, és a szakadatlanul eső hó mindent elborít, teljes a közlekedési káosz. Fiumicino repülőterén péntek este 20 járatot töröltek, az utasok a repülőtéren töltötték az éjszakát, a Róma központját összekötő vonatok óriási késéssel közlekedtek, a regionális vonatforgalom pedig egy időre összeomlott.

Az Örök Város nevezetességeit hatalmas hó fedi el a turisták elől, a Spanyol lépcső, a Trevi-kút, a Piazza Navona ki se látszik alóla. Lezárták a Colosseumot, a Forum Romanumot, a Palatinus dombot. Abruzzo régió hegyvidékein a lakosság kiéhezett farkasokat látott. Nápolyban az összes templomot nyitva tartották, hogy fedelet nyújtsanak a hajléktalanok számára.

Ausztriában a hétvégén még tart a kemény hideg, de a hét elején napközben már fagypont fölé is emelkedhetnek a hőmérők higanyszálai. Szombatra virradó éjjel a „legmelegebb” mínusz 9,1 fokkal a karintiai Gmünd volt.

Németországban a hétvégén még havazásra számítanak, keddtől várnak enyhébb időt, már az éjszakai fagyok is megszűnhetnek – ez alól kivétel a hegyvidék.

Százezrek korcsolyáztak Hamburgban

Rendkívül hideg éjszaka várható Szlovákia északi régióiban vasárnapra virradó éjszaka - figyelmeztetett a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szombaton. A meteorológiai előrejelzés szerint az ország északi részén sarki éjszakára kell számítani. Ez mínusz 20 Celsius-fok alatti hőmérsékletet jelent, de helyenként mínusz 30 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.

Több százezren korcsolyáztak szombaton az Aussenalsteren, Hamburg közepén, ahol a folyó tóvá alakul, miután több mint 20 centiméter vastagságú jég borította be a vizet. A Németország egyéb tájaihoz képest kimondottan enyhe, 0 fok körüli hőmérsékletben helybeliek és turisták Franciaországból, Hollandiából, Olaszországból élvezték a téli örömöket. Hamburg erre a hétvégére – péntek déltől vasárnap este 6-ig – egymillió vendéget vár, amire a helyi turistahivatal is felkészült.

Az Aussenalstert 10 helyen és nem kevesebb, mint 33 ízben ellenőrizték, hogy biztos legyen rajta a veszélymentes sportolás. 15 év óta most először fagy be a hamburgi folyó annyira, hogy bátran rámehetnek a jégsportok kedvelői. 1997-ben is több százezren keresték fel a mintegy 28 centis jéggel borított hatalmas vízfelületet.

Rendkívüli állapot Montenegróban

Montenegróban kihirdették a rendkívüli állapotot szombaton, miután hatalmas mennyiségű – a fővárosban fél méter vastag – hó esett. A döntést az Országos Biztonsági Tanács Filip Vujanovic államfő vezetésével hozta meg – jelentette a podgoricai média szombat este. Ennek értelmében a vállalatokat és a hatóságokat a belügyminisztérium hatáskörébe utalják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése