Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2018. Október 29. 08:23, hétfő | Helyi
Forrás: MTI, Fotó Facebook

Átadták a helyi hagyományok házát Csikóstőttősön

Átadták a helyi hagyományok házát Csikóstőttősön

A kultúra ápolásának fontosságát hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Tolna megyei Csikóstőttősön, ahol átadták a helyi hagyományok házát.

Potápi Árpád János, aki a térség országgyűlési képviselője is, Kodály Zoltánt idézve azt mondta: az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék meg nem szerzi azt magának.
Ha a kultúrát nem ápoljuk, nem tanuljuk meg újra és újra, nem adjuk át gyermekeinknek, elvész, a semmibe hullik vissza - fogalmazott.
Hozzátette: Csikóstőttős az elmúlt években sokat tett annak érdekében, hogy a község kultúrája ne vesszen el, múltja szervesen illeszkedjen a jelenbe, és a jövő nemzedékei is meg tudják ismerni azt.
Az államtitkár szólt arról, hogy a Dombóvár melletti település 105 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból egy három elemből álló projekt megvalósításához, amelynek része a hagyományok háza kialakítása.
A házat a helyi svábok építették 1938 és 1942 között, a tulajdonosaikat néhány év múlva kitelepítették. A németek egy része itt maradt, akik együtt élnek felvidékiekkel, helyi magyarokkal, és erősítik Csikóstőttős közös kultúráját - jegyezte meg.
Kitért arra is, hogy hamarosan elindul a Magyar falu program, a kormány mindig támogatni fogja a településeket céljaik elérésében - mondta.

Pintér Szilárd, a 950 lakosú község független polgármestere ismertette: a projekt részeként a felújították a helyi horgásztó környezetét és a falu legmagasabb pontján épült kilátónál már meglévő Kneipp-taposót.
A hagyományok házában a svábság tradícióit tükröző mezőgazdasági és néprajzi gyűjteményt mutatnak be, valamint állandó kiállítást rendeztek be Károlyi András festőművész alkotásaiból.

Címkék: Csikóstőttős

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.