Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Április 28. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI, dr. Kriston Vízi József

Csak az első félévre elég a Helytörténeti Múzeum támogatása

Csak az első félévre elég a Helytörténeti Múzeum támogatása

Júniusig elég a Dombóvári Helytörténeti Múzeum idei önkormányzati támogatása - közölte az intézményt működtető Városszépítő és Városvédő Egyesület, amely adományokat kérő felhívással fordult a város lakóihoz.

Kocsis Zoltán, az egyesület elnöke a portálunkon is közzétett felhívásban azt írta: az önkormányzat idén először megvonta a kulturális örökségvédő munka támogatását, majd később kisebb összeget különített el rá.

Az egyesületi elnök az MTI-nek elmondta: tavaly 7,6 millió forint támogatást kapott a szervezet a múzeum fenntartására, idén azonban még a februárban megszavazott hárommillió forintot sem utalták át. Mint mondta, tudomása szerint az önkormányzat azt tervezi, hogy a több ezer darabos helytörténeti gyűjteményt a művelődési házba költözteti, amit nem tart elfogadhatónak. A múzeumnak otthont adó, 2001-ben átadott egykori főszolgabírói épület használatáról szóló 2004-es szerződés szerint a városnak fel kellene ajánlania megfelelő helyet a gyűjtemény számára - tette hozzá. Kocsis Zoltán megjegyezte, hogy az egyesület tagsága a legutóbbi közgyűlésen úgy döntött, hogy nem hagyják el az épületet, akár a polgári engedetlenség eszközével is élnek.

A dombóvári képviselő-testület csütörtöki ülésén eredetileg szerepelt a művelődési ház, a városi könyvtár és a helytörténeti múzeum összevonásának előkészítése, a város honlapján szerdán azonban az volt olvasható, hogy az előterjesztő, az oktatási és kulturális bizottság elnöke visszavonta javaslatát.
Nagy Roland, a dombóvári képviselő-testület többségi Fidesz-frakciójának vezetője az MTI-nek a visszavonást azzal magyarázta, hogy jogilag nehéz lebonyolítani az intézmények egyesítését. Hozzátette: a múzeum nagy eséllyel megmarad, elismerve, hogy a hárommillió forintos támogatás kevés. „Arra szeretnénk pénzt biztosítani, egyelőre még nem tudom, milyen forrásból, hogy az intézmény június után is fennmaradhasson” - mutatott rá a frakcióvezető.

Dr. Kriston Vízi József, a múzeum igazgatója elmondta: tavaly az intézmény 10,5 millió forintból működött, az önkormányzati támogatáson felüli részt az egyesület támogatói adták össze. A múzeumot tavaly 8500-an keresték fel.

Az intézmény, amelyet hivatalosan 2003-ban nyilvánítottak múzeumnak, állandó kiállításon a Kapos-mente néprajzát, a közeli Alsóheténynél előkerült, késő római kori kincseket, nyomdatörténeti relikviákat mutat be, emellett kezeli a szigeterdei lakótoronyban lévő Dombóvári Teguláriumot és a Kossuth-Batthyány-emlékkiállításokat.

Az MTI információt az infoDombóvár.hu megkeresésére dr. Kriston Vízi József a következőkkel egészítette ki:

Fenti tevékenységét jelenleg már csak egy fő szakképzett muzeológus és alkalmanként 10-15-20 városszépítő önkéntes munkájával végzi az intézmény. Az ilyetén működésével szinte egyedülálló megoldás mindezidáig sikerrel és jelentős szakmai figyelem közepette zajlott, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a magyar múzeumi szakma egyik elismert vidéki formája régtől „a dombóvári modell”. Ennek keretében az aktív felnőtt és időskorúak múzeum-pártoló tevékenységei között sokan egy korszerű országos és előremutató nemzetközi példát láttak eddig e formációban. A múzeumvezető azért sem hiszi komolyan e minimális forrás megvonását, mert a Magyar Szellemi Örökség Tárházába szánt és feldolgozás alatt lévő kistáji kincsek még további turisztikai vonzerő növeléséhez, így a helyi gyarapodáshoz egyaránt sokat tesznek hozzá. Ennek egyike pl. a vasúti múlt csaknem másfél évszázados dél-magyarországi relikviáinak tervezett komplex bemutatása és számos szakmát ismét megihlető megelevenítése vagy a Kárpát-medencében egyedülálló Kapos-menti hímzés és a női fejviselet (a „pille”) bevezetése, korszerű újraalkotása a köztudatban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!