Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Május 20. 21:31, hétfő | Helyi
Forrás: MTI, fotó: www.kektura.click.hu

Csaknem 1000 fajt találtak egyetlen nap alatt Cserkúton

Csaknem 1000 fajt találtak egyetlen nap alatt Cserkúton

Egy nap alatt, egy négyzetkilométeren csaknem 1000 fajt - állatokat, növényeket, gombákat, köztük Magyarországon nagyon ritka fajokat - azonosítottak a kutatók

a Mecsek lábánál fekvő Cserkúton a 11. Magyar Biodiverzitás Napok alkalmából;a később, műszeresen azonosítandókkal együtt 1700 lehet a Pécstől nyugatra fekvő településen talált fajok száma.

A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság hétfői közleménye szerint egy százfős nemzetközi kutatócsoport tagjai a fűszálaktól a levegőig mindent átfésültek a kijelölt területen. Az élőlények begyűjtésére kíméletes eszközöket használtak: például élvefogó csapdákat a kisemlősöknek, fénycsapdát az éjszakai lepkéknek, fűhálókat, valamint vákuumszívó csapdát a pókoknak. A madarakat távcsővel figyelték meg. Többek között nászrepülő darázsölyveket, színpompás gyurgyalagokat és egy hetven példányból álló hollócsapatot vettek számba.
Az átfésült területről előkerült egy Magyarországon nagyon ritka rovarfaj, a kétcsíkos hegyiszitakötő, amelyből több példányt is találtak, valamint a sárga gyapjasszövő, amely Európában veszélyeztetett lepkefaj. Mivel uniós védelem alatt is áll, azaz Natura 2000 jelölőfaj, megtalálása kiemelt jelentőségű.
Csabai Zoltán, a kutatócsoport Cserkúton lakó tagja már korábban észlelt itt egy olyan csíkbogarat, amelyet az 1900-as években írtak le utoljára, egyetlen Magyarországi élőhelyről.
A növények között értékes ritkaság volt a mediterrán vidéken honos védett dalmát csenkesz, amely a Mecsektől északra már nem fordul elő.
Az eddig azonosított fajok mellett számos olyan is van, amelyet nem lehet terepen azonosítani, mert mikroszkóp, vagy más laboreszköz szükséges hozzá. Ezeket a kutatók begyűjtötték, hogy később, megfelelő körülmények között meghatározhassák őket. A lista ennek köszönhetően még gyarapodni fog, a korábbi évek tapasztalatai alapján 50-60 százalékkal, tehát Cserkúton körülbelül 1700 fajra lehet számítani.
"Egy terület biológiai sokféleségnek felmérése fontos alapja a természetvédelmi munkának. Következtetni lehet belőle az adott terület ökológiai állapotára, ki lehet szűrni a védett fajokat, és az adatok ismeretében megalapozott természetvédelmi terveket lehet készíteni. Cserkút élővilágának feltérképezésével a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága is kap értékes információkat, hisz itt korábban nem volt még ilyen széles körű élővilág-felmérés" - idézi a közlemény Kovács Tibort, a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság elnökét, az esemény szervezőjét.

Címkék: kutatás, Mecsek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.