Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyházi támogatás, karperec a gyanúsítottaknak és erősödő Déli Áramlat a Lapszemlében

Egyházi támogatás, karperec a gyanúsítottaknak és erősödő Déli Áramlat a Lapszemlében

A Magyar Hírlap értesülése szerint hamarosan átutalja az állam az egyházaknak a hittanoktatás és a közgyűjtemények céltámogatását, valamint a kistelepüléseken szolgálatot teljesítő egyházi személyeknek járó jövedelempótlékot. Az ORFK rövidesen kiírja a nyomkövető karperecek kiépítéséről szóló közbeszerzési eljárást - közli a Magyar Nemzet. A Gazprom aláírta a megállapodást a Déli Áramlat bulgáriai szakaszának megépítéséről – írja a Világgazdaság.

A közeljövőben utalja az állam az érintett egyházaknak az úgynevezett céltámogatásokat, amelyek felhasználásának új elosztásáról még a nyár elején jelent meg kormányrendelet – tudta meg a Magyar Hírlap. A támogatások három előirányzatból állnak, így az ötezer lakosnál kisebb településeken szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótlékára 1,6 milliárd forint, hittanoktatásra 3,1 milliárd, az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatására pedig hétszázötvenmillió forint áll rendelkezésre. A rendelet szerint az egyházak belső szabályaik alapján döntenek a nekik biztosított költségvetési támogatás felhasználásáról, az összeggel pedig elszámolnak az érintett évet követő január 31-ig. A rendelet hivatalos célja, hogy csökkenjenek a támogatásokkal kapcsolatos adminisztratív terhek.

***

Magyar Róbert, a 'fekete seregként' ismert bűnszervezet vezetőjének szökése idején merült fel először komolyabban, hogy azokat, akiket a törvény szerint szabadítani kell az előzetes letartóztatásból, és házi őrizetbe kerülnek, elektronikus nyomkövető eszközzel, kézre vagy lábra csatolható jeladóval szereljék fel – olvasható a Magyar Nemzetben. Az eszköz használatának a törvényi háttere már jórészt adott, azonban az alkalmazás feltételeit még nem szabályozták. Az Országos Rendőr-főkapitányságon már előkészítés alatt áll az a közbeszerzési eljárás, amely a házi őrizet betartásának ellenőrzését szolgáló teljes rendszer beszerzésére és beüzemelésére a következő hetekben hirdethet meg a rendőrség. Ha az eljárás sikerrel zárul, a rendőrség akár már decemberben tesztelheti az eszközt. A rendszert Csehországban már tesztelik, de Szlovákia is tervezi bevezetését.

***

Alekszandr Medvegyev vezérigazgató-helyettes és a Bolgár Energetikai Holding (EAD) vezetője írta alá a megállapodást a Déli Áramlat bulgáriai szakaszának megépítéséről. A dokumentum meghatározza a Déli Áramlat földgázvezeték csatlakozási pontját a bolgár gázvezetékrendszerhez, és a beruházás megvalósításának soron következő lépéseit. A Gazprom közleménye szerint a felek megállapodtak abban is, hogy a végleges beruházási döntéseket november 15-én hozzák meg. Alekszandr Medvegyev közölte, a Déli Áramlat révén az elkövetkező évtizedekben az orosz földgáz még megbízhatóbban és rugalmasabban juthat el Európába. Az Ukrajnát elkerülő, előbb a Fekete-tenger alatt, majd Dél-és Közép-Európa országain keresztül haladó gázvezeték szárazföldi szakaszának megépítéséről az orosz gázóriás immár Bulgáriával, korábban pedig Szerbiával, Görögországgal, Szlovéniával, Horvátországgal, Ausztriával és Magyarországgal is megállapodott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk