Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 02. 07:54, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre több külföldi vendég látogat Magyarországra

Egyre több külföldi vendég látogat Magyarországra

A harmadik negyedévében folytatódott a külföldi látogatóforgalom egy éve tartó bővülése, miközben az érkezők tartózkodási ideje nem változott.

A hazánkba látogató külföldiek magyarországi fogyasztása – a látogatások számának élénkülésével ellentétben – csökkent.

A magyar lakosság külföldi utazásainak száma – az egynapos utazásoknak köszönhetően – tovább emelkedett, ugyanakkor összességében kevesebbet költött külföldi utazásra. Ezen folyamatok eredményeképpen az utasforgalmi egyenleg 3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában mérttől. Az első három negyedévben 32,3 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Turizmusunk szezonális sajátosságaiból adódóan a külföldi látogatások a nyári hónapokra koncentrálódnak, a III. negyedévre tehető a teljes eddigi forgalom 46 százaléka. Az egy napra érkezők száma 2, a több napra érkezőké 8 százalékkal nőtt ezen összesített időszak alatt.

Az egy napra látogatások aránya a teljes látogatóforgalmon belül 75 százalék (24,3 millió látogatás) volt. Az utazók jelentős része – néhány órás tartózkodás után elhagyja Magyarországot. Az éjszakázás nélküli utak esetében a turisztikai céllal érkezők aránya viszonylag csekély. Az egy napra hazánkba látogatók 82%-a elsősorban a szomszédos országokból érkezett, de jelentős a cseh, illetve a lengyel látogatások aránya is. Turisztikai céllal legtöbben Ausztriából és Szlovákiából érkeztek.

A több napra látogatók száma 8,5 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához mérten, ezen belül 7 százalékkal nőtt a turisztikai célú látogatások száma. A több napra érkező 8 millió látogató 85 százaléka turisztikai céllal érkezett, az átutazók aránya 8, a munkavégzés céljából érkezőké 4 százalék volt. A többnapos átutazók száma, jelentősen, 30 százalékkal nőtt, legnagyobb mértékben Németországból, Romániából és Ausztriából érkeztek.

A külföldiek összesen 77 millió napot töltöttek Magyarországon, ami 2 százalékkal több, mint 2010 első három negyedévében. A több napra érkező külföldiek átlagos tartózkodási ideje 6,6 nap, az utazások hossza 0,5 nappal rövidült.

A külföldi látogatók 2011 első kilenc hónapjában 910 milliárd forintot költöttek el termékekre és szolgáltatásokra. A több napra érkezők 673 milliárd forintot adtak ki az utazásuk során. A turisztikai motivációval érkezők kiadásainak aránya, 72 százalék – 651 milliárd forint – a látogatók összes kiadásain belül.

A Magyarországra látogató külföldiek kiadásainak fogyasztási szerkezete nem változott jelentős mértékben. Az egy napra látogatók kiadásaik 64 százalékát élelmiszerekre, s egyéb árucikkekre, a több napra látogatók kiadások 46 százalékát szállásra, vendéglátó-szolgáltatásokra, 7 százalékát gyógyászati és egészségmegőrzési szolgáltatásokra, 11 százalékát közlekedésre fordították.A megfigyelt időszakban a magyar állampolgárok 12,7 millió alkalommal utaztak külföldre, az összes utazás 40 százaléka a harmadik negyedévben valósult meg.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: külföldi vendég

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;