Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 30. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Esztergom polgármestere újra megvétózta a Parlament elé szánt szobor államnak való átadását

Esztergom polgármestere újra megvétózta a Parlament elé szánt szobor államnak való átadását

Esztergom független polgármestere csütörtök este újra vétót emelt a helyi képviselő-testület többségét adó Fidesz-KDNP-frakció azon döntése ellen, miszerint adják át az államnak az Országház elé szánt, Tisza Istvánnak emléket állító szoborkompozíció városban található részét, a város pedig cserébe megkapja a budapesti Kossuth-szobrot.

Tétényi Éva a vétót röviden azzal indokolta meg, hogy az "sérti az önkormányzat érdekeit". A törvények szerint a megvétózott kérdést a testületnek 15 napon belül újra tárgyalnia kell.
A polgármester május 24-én már egyszer megvétózta az Országház elé szánt szobor államnak való átadását, arra hivatkozva, csaknem 1500 lakossági aláírás gyűlt össze azért, hogy a szobor maradjon a helyén, arról csak másolat készüljön.
Akkor Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP), a szoborcseréről szóló megállapodás ügyében eljáró képviselő elmondta, hogy az Esztergomban Magvető szoborként ismert alkotás 65 éve került a városba, és jelenleg a megsemmisülés közelében van. A képviselő szerint az átadással a szobrot megőrizhetnék az utókornak, a szoborrészlet Zala György gróf Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotásának egyetlen eredeti formájában fennmaradt része.
A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a szobor felajánlása és Kisfaludi Strobl Zsigmond Kossuth Lajost ábrázoló szobrának a Prímás-sziget csúcsán való felállítása a városnak nem kerülne pénzébe, mert tárgyalásai eredményeképpen a tervezett megállapodásban az Országgyűlés Hivatala a szobrok áthelyezésének minden költségét vállalja.
A Parlament mellett álló, gróf Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotás fő alakját 1945 tavaszán ismeretlenek ledöntötték, a megmaradt elemeket három, önálló szoborként állították fel. A jobb oldali, amely eredetileg a Magyar bőség nevet viselte, Esztergomba került, a Munka, majd a Magvető elnevezést kapta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során