Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Giró-Szász: nem készít választási költségvetést a kormány

Giró-Szász: nem készít választási költségvetést a kormány

Ha az elmúlt egy-másfél hónap során a kabinet által rögzített programok határidőre megvalósulnak, a költségvetés semmiféle érdemi kiigazításra nem szorul - mondta Giró-Szász András a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Ráadásul a 2013-as büdzsé kapcsán a kormány nagyon jelentős tartalékkal számolt - tette hozzá a kormányszóvivő.

Kifejezetten pozitív üzenete van a piac felé is az Európai Bizottság Magyarországról szóló téli jelentésének – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a 180 percben. A Miniszterelnökség munkatársa hangsúlyozta, a pénteki brüsszeli közlés szerint tíz év után először Magyarország rá került azon hat országok listájára, amelyek kikerülhetnek a túlzottdeficit-eljárás alól. Emellett a magyar deficitnek a tervezettnél rosszabb alakulásáról szóló előrejelzésben is az szerepel, hogy a kalkuláció során Brüsszel még nem tudta figyelembe venni a magyar kormány előző időszakban meghozott intézkedéseit, ezeket épp most vizsgálják – mondta Giró-Szász András.

A kormányszóvivő hozzátette, a kabinet épp azokon a területeken tett lépéseket, rögzített határidőket, indított be programokat, amelyeket az Európai Bizottság bizonytalannak ítélt. Abban az esetben tehát, ha az elmúlt egy-másfél hónap során határozatban rögzített programok és elképzelések – akár az elektronikus útdíj vagy a pénztárgépek bekötése az adóhatósághoz – határidőre megvalósulnak, a költségvetés semmiféle érdemi kiigazításra nem szorul. Ráadásul a 2013-as büdzsé kapcsán a kormány nagyon jelentős tartalékkal számolt – nemcsak azért, hogy az esetleges előre kiszámíthatatlan mozgásokat kompenzálni tudja, hanem mer elkötelezett, sem idén, sem jövőre ne haladja meg a hiány a 3 százalékot. Elődeivel ellentétben, a mostani kabinet nem készít választási költségvetést – tette hozzá Giró-Szász András.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2013-ban és 2014-ben is 3 százalék feletti GDP-arányos államháztartási hiány várható Magyarországon, Olli Rehn, a testület alelnöke azonban jelezte: Magyarország azon országok között van amelyeket az Európai Bizottság tavasszal a túlzottdeficit-eljárás megszűntetésére jelölhet, miután a kormány elkötelezett a hiánycél tartásában.

Az Európai Bizottság pénteken közzétett téli előrejelzése szerint a magyar bruttó hazai termékhez viszonyított államháztartási hiány a tavalyi 2,4 százalék után 2013-ban és 2014-ben is 3,4 százalék lesz. A szervezet novemberben még 2013-ra 2,9 százalékos, 2014-re pedig 3,5 százalékos hiányt várt.

A kormányszóvivő nyilatkozott a hallgatói szerződések ügye kapcsán is. A Miniszterelnökség munkatársa hangsúlyozta, ezeket nem tartalmazza az alaptörvény, hanem csak lehetőséget teremt arra, hogy akár létrejöhessenek ilyen kontraktusok. Ennek a lehetőségnek a tartalommal való feltöltése közös feladat lenne, amit az emberi erőforrás miniszter által meghirdetett kerekasztal meg tudna tenni. Ha ezen a hallgatói szervezetek nem vesznek részt, akkor nagyon nehezen tudják majd érvényesíteni az álláspontjukat. Arra a riporteri megjegyzésre, hogy márpedig úgy néz ki, a diákok távol maradnak, Giró-Szász András úgy fogalmazott, mindenki a saját maga felelőssége alapján dönt.

Annak kapcsán, hogy az Egészségbiztosítás Alapba a nemzetgazdasági tárca tavalyi közlése szerint körülbelül 55 milliárd forint kerül, most azonban úgy néz ki, a költségvetésben csak 40 milliárd van a célra, a kormányszóvivő azt mondta, az egészségügyi kormányzat az előz évben világossá tette, 2013-ban több mint 50 milliárdnyi pluszforrás lesz az egészségügyi fejlesztésekre, béremelésre. Ezen kívül ebből az összegből különítik el azt a pénzt, amellyel a patikusokat segítik meg. Összességében az egészségügyért felelős tárca által felvázolt célok teljes egészében megvalósulnak 2013-ban – idézi a kormányszóvivőt a hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során