Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Szeptember 10. 08:58, hétfő | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Gyógyító Kárpát-medence, gondoskodó Pannonia – Kocsord, édesgyökér és komló –

Gyógyító Kárpát-medence, gondoskodó Pannonia – Kocsord, édesgyökér és komló –

A Dombóvári Városszépítők egyik aktív kisközössége Bordi Anna fitoterapeuta vezetésével immár három éve minden hónap első péntekén tartja a már országszerte ismert Dombóvári Herbárium elnevezésű találkozó-sorozatát.

Ez alkalommal egy kedves vendég: Dr. Dános Béla, a Gyógynövénykutató Intézet Kft. tudományos tanácsadója volt a soros előadó. A két év híján 100 esztendős hazai kutató-műhely munkatársát, ökológiai túravezetőt és egyetemi oktatót s a kíséretében megjelent ó-dombóvári lokálpatriótát, a helyi múzeum egyik önzetlen mecénását: Pallos József Péter igazgatót (PannonPharma Zrt.) a házigazda Dombóvári Helytörténeti Múzeum vezetője köszöntötte.
Hasonlóképpen szólt az üdvözlés a Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézete munkatársának, Dr. Papp Nóra adjunktusnak is, aki nem először látogatott át Pécsről, hogy élvezze a klubban egybegyűltek őszinte figyelmét és barátságát.
Ezt követően Bártfai Attila kertészmérnök tette meg az augusztusi találkozóhoz kapcsolódó szakmai megjegyzéseit.

Utána vette át a szót Dános professzor úr. „Szemelvények vadon termő gyógynövényeink biodiverzitás vizsgálataiból ” - ez volt a csaknem egy órányi, vetített képes előadás átfogó témaköre, amelyből a 23 fős hallgatóság – még a szakmai kifejezések garmadának közepette is – otthonosan, a beavatottság érzésével szerzett ismereteket, minden különösebb feszengés nélkül. A pergő és elegánsan szerkesztett prezentációban külön helyet kapott egy, a kör tagjait többször is foglalkoztató téma, így az igazi édesgyökér magyarországi múltja és jelene gondolatkört külön is körüljárhattuk Tanár Úr jóvoltából.

A rendhagyó farmabotanikai óra végén a jelenlévők bátran kérdeztek, kihasználva a tudós vendég jelenlétét, élve tapasztalatainak tárházával. Papp Nóra PhD közben bejelentette, szívesen fogadnak résztvevőket Dombóvárról is a szeptember 28-án, Pécsett megrendezésre kerülő XIV. Magyar Növényanatómiai Szimpóziumon.

A hónap központi növényeként megjelölt komló beharangozásaként Dr. Lehoczkyné Pörös Eszter olvasott fel élvezetes szemelvényeket egy, a sör kultusszal kapcsolatos irodalmi gyűjteményből. A gyorsnövésű és régtől kedvelt növényről Bordi Anna tartott áttekintő előadást,- a termesztéstől a konyhai, élvezeti és gyógyászati hatásokig egyaránt, amit frissen gyűjtött komló-tobozokkal, valamint néhány pohár, friss ászokos sörrel illusztrált Schnetz János jóvoltából.

Az október 5-i kihelyezett foglalkozásra Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász meghívására a Gábriel Bonbon Manufaktúra helyi látvány-műhelyében vendégeskedve kerül majd sor, - előzetes jelentkezés alapján.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!