Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Február 23. 13:10, szombat | Helyi
Forrás: Tóth Erzsébet

Hagyományőrző sváb disznóvágás Kaposszekcsőn

Hagyományőrző sváb disznóvágás Kaposszekcsőn

Kaposszekcső Község Német Nemzetiségi Önkormányzata 2013-ban is ragaszkodott a hagyományokhoz és megrendezte a sváb disznóölést.

Az állat feldolgozásának módja, a belőle készült ételek (pl prí), mind-mind a régi hagyományokhoz igazodtak.
Erre a jeles eseményre meghívták az általános iskola 2. osztályosait szüleikkel, akik közül többen boldogan fogadták el a meghívást. Míg a felnőttek az udvaron és a konyhában szorgoskodtak, addig a gyerekek különdöző "disznós" feladatokat oldottak meg osztályfőnökük Löblné Egyed Ilona és tanítójuk Horváth Katalin irányításával.
Amikor a sertés feldolgozása abba a fázisba ért, hogy ők is bekapcsolódhattak, részt vettek a munkában. Veszely István segítségével húst aprítottak, daráltak, kolbászt töltöttek. A végén ebédre meg is ették munkájuk gyümölcsét. Amikor elkészültek mindennel, étvágyhozónak játszottak egy jót az udvaron, sőt a régi népszokásra, a "nyársdugásra" is sor került.
Ennel lényege, hogy a disznóvágós házhoz fiatalok titokban egy nyársad dobnak, dugnak be, amire cédulára írt tréfás versikét írnak a bölléreknek. Jutalmul a háziak kolbászt, hurkát tűznek a bot végére is visszteszik oda, ahol találták. Jutalom a finom falat!
A vidám nap késői ebéddel zárult. A részt vevő gyerekek és felnőttek nagyon jól érezték magukat, újdonságokat hallhattak és közösségépítőnek sem volt rossz ez a délelőtt.

Címkék: disznóvágás, sváb

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!