Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Január 14. 07:02, szombat | Külföld
Forrás: HírTv - Fotó: Reuters

Halottgyalázás: hitelesek a felvételek

Halottgyalázás: hitelesek a felvételek

Hitelesek az afganisztáni halottgyalázásról készült felvételek, az elkövetők közül két amerikai katonát már azonosítottak is.

Az általános megütközést kiváltó videofelvételek szerdán kerültek fel egy fájlmegosztó portálra. A cselekedetet az elsők között ítélte el az amerikai védelmi miniszter, a külügyminiszter és a Fehér Ház szóvivője is. Az afgán elnök embertelen cselekedetnek minősítette a történteket.

Valósak a halottgyalázó katonákról készült felvételek, és a négy elkövető közül kettőt már azonosítottak is. Ők annak az észak-karolinai egységnek tagjai, amely 2011 márciusa és szeptembere között állomásozott a dél-afganisztáni Helmand tartományban. A nagy megdöbbenést kiváltó felvételek megjelenését követően elsők között szólalt meg az amerikai védelmi miniszter, valamint a Fehér Ház szóvivője és a külügyi tárcavezető. Utóbbi „szánalmas cselekedetnek” nevezte a tengerészgyalogosok tettét.

„Mindenekelőtt teljes megdöbbenésemet szeretném kifejezni, bár én nagyon tisztelem és csodálom a tengerészgyalogosokat. Osztom azonban Panetta védelmi miniszter úr álláspontját, és elítélem a videón látható szánalmas cselekedetet” – fogalmazott Hillary Clinton. A külügyminiszter közölte azt is, hogy a védelmi miniszter vizsgálatot indított az ügyben, és mindazoknak felelniük kell, akik részt vettek benne vagy tudtak róla.

A NATO egyelőre kivár. „Természetesen láttuk a honlapra felkerült videót, amelyen amerikai katonák holttesteket gyaláznak meg. Ezek megdöbbentő felvételek, ezért az első reakciónk az, hogy minden felelőst fel kell kutatni. Az Egyesült Államokban vizsgálat indult, és az afganisztáni erők ezt természetesen támogatják” – mondta Carsten Jacobsen dandártábornok.

Az ügy miatt az amerikai védelmi miniszter telefonon fejezte ki sajnálatát az afgán elnöknek. Hamid Karzai embertelen cselekedetnek nevezte a történteket, a tálibok pedig természetesen azt hangoztatják, hogy az amerikaiak már nem először sértik meg az emberi jogokat Afganisztánban. Ugyanakkor az al-Dzsazira pánarab hírtelevízió szerint figyelemre méltó az is, hogy a videó éppen akkor jelent meg az interneten, amikor az amerikaiak megpróbálják tárgyalóasztalhoz ültetni a kabuli kormány vezetőit a tálibok képviselőivel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.