Városlista
2023. június 8, csütörtök - Medárd

Hírek

2023. Március 31. 21:21, péntek | Helyi

Hét év után ismét elindult az Ötórai tea beszélgetéssorozat

Hét év után ismét elindult az Ötórai tea beszélgetéssorozat

Miszlai József tanár urat Markovits Magdolna - volt kollégája - kérdezte gyerekkoráról, iskolás éveiről és a szakmáról.

Nagyon jó hangulatban telt a délután barátok, tanítványok, pedagógus kollégák és edzők társaságában a Majoros Galériában.

Megtudtuk, hogy apjához hasonlóan rendkívül jó memóriával áldotta meg a Jóisten, évszámok, nevek, helyszínek, mindenre pontosan emlékszik. A program első felében a család, az iskolás évek kerültek előtérbe. Nem volt egyszerű gyerekkora, többször idézte Az ember tragédiájából „Küzdj, és bízva bízzál!” gondolatot, amely mottó végig kísérte életét, 2007-ben betegségét. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium után levelező tagozaton először a pécsi tanítóképzőt végezte el történelem-testnevelés szakon, majd a Testnevelési Főiskolát. Mellette már tanított, mindjárt alkalmazta a tanult ismereteket: Kurdon, Újdombóváron Bodai tanár úr mellett, majd az Apáczai Szakközépiskolában.

A második részben az est háziasszonya kiemelte, hogy rendkívül erős a testnevelői szakma Dombóváron. Számos sportág meghonosítása, majd sikerei fűződnek a múlt század második felében egy-egy testnevelő tanár nevéhez; Bodai Józsefhez a szertorna, Karászi Imréhez az atlétika és kézilabda stb. Majd újabb generációk folytatták a kiváló munkát: Szuprics János, Tarr Imre, Kovács László, Várnai Kati néni, Dékány házaspár, Miszlai József és barátja Szebeni tanár úr. Majd Kovács Béla, Fazekas Gáspár, akikkel egyetértésben szervezték a versenyeket, komoly együttműködés folyt a tehetségek felkarolásában, fejlesztésében is. Ennek a munkának köszönhetően folyik most is a közel harminc sportszervezetben kiváló utánpótlásnevelés, büszkélkedhet városunk országos bajnokokkal. olimpikonokkal.

A rendezvény végén számos érdekes fotó került a publikum elé, sőt szertorna versenyekről, kézilabda mérkőzésekről videó részleteket is megtekinthettek a résztvevők.

Miszlai József számos elismerésben részesült, számára mégis a legértékesebb a tanítványai által adományozott díj. 2002-ben Dombóvár Város Elismerő Díszjelvényét vehette át.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 09:09, csütörtök | Helyi

Z. Soós István hagyatékával gazdagodott a Fekete István Múzeum

Fekete István és a 2002-ben, 102 éves korában elhunyt festőművész iskolatársak és barátok voltak.

2023. Június 07. 10:11, szerda | Helyi

Gigantikus Garázsvásár 2.0

Dombóvár Gunarasi u. 3. Nyitva: Június 9. péntek 8–17-ig, június 10. szombat 8–13-ig, június 12. hétfő 8–16-ig.

2023. Június 06. 16:25, kedd | Helyi

Újabb sikeres versenyt teljesítettek a karatesuli versenyzői

2023. június 3-án tartották a IX. Heves Kupa Országos Karate Bajnokságot, melyen 8 stílusszervezetből, 32 egyesület 276 versenyzője mérhette össze karatetudását.

2023. Június 05. 13:53, hétfő | Helyi

Zöld sört mutattak be a dombóvári eszperantisták

Az eszperantó színe a zöld (eszperantócsillag, eszperantó zászló, eszperantó jubileumi szimbólum). A dombóvári eszperantisták ezzel a gesztussal próbálják ismertebbé tenni az eszperantót, nemcsak Dombóváron.