Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Április 07. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Húsvéti akció a rendőrségnél! Nem éri meg szabálytalankodni

Húsvéti akció a rendőrségnél! Nem éri meg szabálytalankodni

A húsvéti hosszú hétvégén számítsunk a rendőrség fokozott jelenlétére a közutakon. Ne lepődjünk meg, ha bevásárlóközpontok környékén vagy éppen mellékútvonalakon találkozunk velük!

Az április 9-ig terjedő időszak fokozott jelenlétének oka a nagyobb forgalom, illetve egy speciális veszélyforrás, az ittas járművezetések számának ilyentájt kiugró növekedése. Az akció célja a közúti forgalom segítése mellett alapvetően az ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrése, az agresszív, szabályszegő vezetők intézkedés alá vonása, a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése és a vezetés közbeni mobiltelefon-használat szabályainak betartatása.

A húsvétkor szokásos vendégeskedés, locsolkodás gyakran párosul szeszesital-fogyasztással, melyet követően a járművezetők nem várják meg, amíg az alkohol kiürül szervezetükből, és járművet vezetnek anélkül, hogy tisztában lennének ennek veszélyeivel. Ilyenek például a reakcióidő növekedése, a reflexek tompulása, a túlzott kockázatvállalás. Felelőtlen döntés ilyenkor az egész családot és a többi közlekedőt is veszélynek kitenni.

Az ittas vezetők jelentős összegű közigazgatási bírságra számíthatnak. Ezek jogszabály által meghatározott fix összege 30.000-től 300.000 forintig terjed, és az alkohol koncentrációjától, a vezetett járműkategóriától függ. Az alsóbb bírságösszegek (30 és 60 ezer forint) a nem gépi meghajtású járművek vezetőire, például a kerékpárosokra vonatkoznak. Ebből is látható, hogy tévhit az, hogy ha valaki ittas, gépjárművel nem, míg kerékpárral közlekedhet. A gépi meghajtású járművet ittasan vezetők közigazgatási bírságának összege 150.000 forintról indul, és az ittasság függvényében emelkedhet 200.000 vagy akár 300.000 forintra.

A közigazgatási bírság hatálya alá tartozó ittas vezetés esetén a vezetői engedélyt a helyszínen nem veszik el a rendőrök. Ilyenkor a vezetői jogosultságot csak akkor korlátozzák, ha a maximális 18 büntetőpontot elérte az illető.

Tavaly 514 személyi sérüléssel járó baleset történt Baranyában. Közülük ittas állapotban egy halálos kimenetelű balesetet, 11 súlyos sérüléssel és 28 könnyű sérüléssel járó balesetet okoztak a közlekedők. A 2011-es húsvéti ünnepek alatt nem történt olyan baleset, amelynél az ittasság közrejátszott volna. Az ittas vezetések száma csökken ugyan, de veszélyességét fokozza, hogy az érintett vezetők többsége a megengedett sebességet is túllépi.

Megeshet, hogy húsvétkor ittasan gyalogol az ember. Ez természetesen nem büntetendő cselekmény. De az ittas gyalogosok gyakran szegnek meg közlekedési szabályokat, mint például a szabálytalan úttestre lépés és lakott területen kívül, korlátozott látási viszonyok mellett láthatósági mellény használata nélküli közlekedés. Előfordult olyan eset is, hogy az ittas személy az úttesten öntudatlan állapotban feküdt és így szenvedett halálos sérülést, amikor elütötte egy autó.

A rendőrség kérése, hogy a húsvéti ünnepek közben legyenek türelmesek egymáshoz, hogy mindenki baleset és sérülések nélkül érje el úti célját.

Balesetmentes közlekedést és kellemes húsvéti ünnepeket kíván
a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.