Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 18. 12:01, péntek | PR

Itt az ősz: hogyan küzdj hatékonyan a száraz bőr ellen?

Itt az ősz: hogyan küzdj hatékonyan a száraz bőr ellen?

A bőrszárazság nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet, különösen az őszi-téli időszakban, amikor kint a hideg, a szél, és a csapadék teszi próbára a szervezetünket -

- bent pedig a fűtés miatt drasztikusan lecsökkent páratartalom.

Milyen megoldásokat javaslunk?
Bár sokan úgy gondolják, hogy a bőrápolás hiúsági kérdés, ez távol áll az igazságtól: mivel a bőr a szervezet első védelmi vonala, ami elválasztja a testünket a környezettől, a bőrápolás tulajdonképpen az immunrendszer erősítése! Ahhoz ugyanis, hogy a bőrünk problémamentesen betölthesse a védelmi funkcióját, muszáj odafigyelni a hidratáltságára!

A száraz bőr hátterében számos ok állhat: a genetikai hajlamtól kezdve az idő múlásán át a külső hatásokig sok minden okozhatja a bőr lipidrétegének csökkenését, ami bőrszárazsághoz vezet.
Kétségtelen azonban, hogy az egyéni adottságoktól függetlenül a hideg idő beköszönte mindenkit megvisel: ilyenkor a külső hatások sokkal hangsúlyosabbak, így az őszi-téli időszakban a probléma is sokkal több embernél jelentkezik.
A drogériákban és a gyógyszertárakban számtalan testápoló készítmény közül választhatsz, amiket az egyéni bőrtípusodnak megfelelően érdemes kiválasztanod! Ha viszont úgy érzed, hogy ezek mellett/helyett inkább valamilyen természetes megoldást szeretnél kipróbálni, az alábbiakat javasoljuk!

1. Extraszűz olívaolaj
A testápolóknál gazdagabb táplálást adnak az olajok, de csak kevesen tudják, hogy nem muszáj a drága drogériás testolajokat választanod ahhoz, hogy élvezhesd a hatásukat!
A konyhaszekrényben is ott lapul a megoldás, ugyanis az extraszűz olívaolaj mindent tud, amit egy drága készítménytől elvárnál - ráadásul színezék, adalékanyagok, kemikáliák, és más oda nem illő dolgok nélkül.
A tested legszárazabb pontjain érdemes használnod (például sarok, érdes könyök), mert még az extrém bőrszárazsággal szemben is képes felvenni a harcot. Akár a testápolót is kiválthatod vele, ha az egész testedre használhod, de ezt csak extrém száraz bőrre ajánljuk!

2. Friss aloe vera
Az aloe vera nem ismeretlen a bőrápolás rajongói számára, hiszen számtalan előnyét rengeteg termékben hasznosítják.
Kevesen tudják, de önmagában is élvezheted a pozitívumait: ehhez nem kell mást tenned, mint levágni a növényről egy levelet, majd kinyomni belőle a gélt! Ezt kend az érintett területre, hagyd hatni 10-15 percig, majd langyos vízzel öblítsd le!
Fertőtlenítő, gombaölő, bőrregeneráló és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően nyugtatja, táplálja és hidratálja a bőrt.


3. Méz
Nagy mennyiségű antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így a méz is segíti a bőr nedvességtartalmának megkötését!
Kend fel a száraz területre, hagyd hatni negyedóráig, majd öblítsd le! Ragacsossága miatt sokan félnek tőle, pedig langyos szappanos vízzel nyomtalanul lemosható, a hatásait pedig sokáig élvezheted!
Ha cserepes ajkakkal is küzdesz, az ajakápolód mellé kiegészítő kezelésként is használhatod: le sem kell mosnod, elég ha vékony rétegben felkened a szádra és hagyod, hogy végezze a dolgát!

4. Avokádó
Az avokádó 20-25%-ban növényi zsírt tartalmaz, ami a bőrápolásban igazi csodafegyvernek számít! Zúzz össze egy avokádót a villáddal, majd amikor már pépes állagúra nyomkodtad, kend fel a bőrödre, és hagyd hatni! 10-15 perc alatt már az antioxidánsok, az A-vitamin és a zsírsavak is képesek kifejteni a hatásukat, így miután leöblítetted, hidratált, puha és kellemes tapintású lesz a bőröd!
Miért válaszd a természetes alapanyagokat?
A száraz bőr ellen számtalan módon felveheted a harcot, de ha a testápoló készítmények mellett extra ápolásra is szükséged lenne, vagy csak jobb szereted a természetes megoldásokat, próbáld ki valamelyik tippünket!
Ezek az alapanyagok mindig kéznél lesznek, hiszen megtalálod őket a saját konyhádban - de legrosszabb esetben is csak a sarki zöldségesig vagy közértig kell menned értük!

További előnyük, hogy semmilyen adalékanyagot, színezéket vagy kemikáliát nem tartalmaznak, így még az érzékeny bőrűeknek sem kell tartaniuk a bőrirritációtól. Ráadásul a fenntartható, környezettudatos szemléletmódba is problémamentesen beilleszthetőek, hiszen ha figyelsz rá, akár csomagolás nélkül is hozzájuk juthatsz, ráadásul a lefolyóba kerülve sem szennyezik a környezetet!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat