Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 12. 11:52, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Kapható lesz a legújabb abortusztabletta Csehországban

Kapható lesz a legújabb abortusztabletta Csehországban

Hétfőtől orvosi előírásra a csehországi gyógyszertárakban is kapható lesz a legújabb abortusztabletta, amely a nőknek lehetővé teszi a terhesség egyszerűbb művi megszakítását - közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap csütörtökön.

A sokat vitatott abortusztablettát már felvették a gyógyszerek hivatalos jegyzékébe. Az állami gyógyszer-ellenőrzési hivatal engedélye alapján a tablettákat a kórházak és a szakorvosok írhatják fel, használatuk a terhesség 49. napjáig engedélyezett.
A cseh nőgyógyászok üdvözölték az abortusztabletta engedélyezését, mert szerintük az sokat segíthet a nőknek, s megkíméli őket a kockázatos orvosi beavatkozásoktól.
"A művi terhesség-megszakítás évtizedek óta engedélyezett Csehországban. A jövő héttől kezdve lehetőség nyílik arra, hogy az orvosok a szokásos műtét helyett ezt kíméletesebb úton is megtegyék" - mondta a lapnak Marek Lubusky, az olmützi egyetemi kórház nőgyógyászati osztályának orvosa.
Az abortusztabletták ára mintegy 3500 korona lesz, az egészségbiztosítók egyelőre nem fizetik.
A korábban használt abortusztablettákat nemcsak a szakorvosok, hanem a családi és a gyermekorvosok is felírhatják. A legújabb abortusztablettáknál azonban csak a kórházak és a szakorvosok lesznek erre hivatottak.
Az újság szerint a legújabb abortusztabletta eddig Európa 25 országában van hivatalosan engedélyezve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).