Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Április 06. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Szabó Jenő kirendeltségvezető

Katasztrófavédelmi kirendeltség jött létre Dombóváron

Katasztrófavédelmi kirendeltség jött létre Dombóváron

Az egységes katasztrófavédelmi rendszer kialakítása fontos állomáshoz érkezett, április 1-jétől jelentős szervezeti változás történt. Helyi szinten is létrejöttek a katasztrófavédelmi kirendeltségek, így a dombóvári is.

Az országos és területi szervek struktúrájához igazodóan létrehozott helyi kirendeltségek végzik a hatáskörükbe utalt hatósági, szakhatósági, irányítói, felügyeleti, ellenőrzési és operatív tevékenységüket.

A dombóvári kirendeltség állományához tartozó szakemberek április 2-án vették át kinevezési parancsaikat Mácsai Antal tűzoltó ezredestől, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától (második képünkön). Az alkalomból a következőkről tájékoztatta az infoDombóvár.hu-t az új szervezeti egység élére kinevezett Szabó Jenő tűzoltó alezredes (első képünkön):

A három pillérre épülő katasztrófavédelmi rendszer tagozódása a kirendeltségek szervezeti kialakítását is meghatározta. A szakmai tevékenység helyi szinten három fő területre terjed ki, melyek munkáját tűzoltósági, polgári védelmi és iparbiztonsági felügyelők irányítják.

Jelentős változás a szervezet életében, hogy a tűzoltási és műszaki mentési operatív tevékenység szétválik a tűzmegelőzési munkától, a polgári védelmi feladatok egy része viszont ezen a szakterületen is jelentkezik. Ezt a munkát újonnan kinevezett tűzoltóparancsnok irányítja, és fontos kiemelni, hogy a korábbinál több, a dombóvári katasztrófavédelmi kirendeltség működési területéhez tartozó 59 településre vonatkozólag. Újdonság az eddigiekhez képest, hogy a hivatásos tűzoltóparancsnokság látja el az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok felügyeletét és szakmai munkájának irányítását is.

Új feladatokkal felruházva hatósági osztály jött létre, mely a 32 településből álló illetékességi területén, új hatáskörökben és szélesebb körben végzi a tűzvédelemmel, iparbiztonsággal kapcsolatos feladatait. Változást jelent majd az előző évekhez képest az is, hogy a hatósági ellenőrzések számát növeljük.

A polgári védelem területén is jelentős változások történtek. A polgármesteri hivatalban közbiztonsági referens segíti a polgármester munkáját. Ő közreműködik a település katasztrófavédelmi osztályba sorolásában, a helyi polgári védelmi szervezetek megalakításában, valamint a védelmi tervek elkészítésében. E szakterület feladatainak ellátásáért a polgári védelmi felügyelő a felelős.

Teljesen új elem a katasztrófavédelmi kirendeltség szervezetében az iparbiztonsággal kapcsolatos feladatok ellátása, melyet az iparbiztonsági felügyelő felügyel. Ezen a területen kiemelten foglakozunk a veszélyes anyagok, áruk biztonsági előírások szerinti, szállításával, tárolásával, felhasználásával. Hatósági jogkörben eljárva felügyeljük a veszélyes üzemek tevékenységét. E szakterülethez tartozik a kritikus infrastruktúrával kapcsolatos feladatok ellátása is.

Összességében elmondható, hogy a katasztrófavédelmi kirendeltség megalakulásával helyi szinten is egy sokkal szélesebb körben működő, hivatásos szervezet jött létre, melynek egyik legfontosabb feladata állampolgárok biztonságának növelése hatékony és szakszerű munkával.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dombóvár Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetői:

  • Szabó Jenő tű. alezredes kirendeltségvezető,
  • Martinka István tű. alezredes tűzoltósági felügyelő,
  • Hertelendi Norbert tű. főhadnagy polgári védelmi felügyelő,
  • Kurcz Gábor tű. hadnagy iparbiztonsági felügyelő,
  • Papp Zoltán tű. alezredes hatósági osztályvezető,
  • Dávid Sándor tű. százados tűzoltóparancsnok.

A lenti fotóra kattintva további képeket nézegethet.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.