Városlista
2024. június 1, szombat - Tünde

Hírek

2015. Július 25. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

Kincseket rejtett a padlás

Kincseket rejtett a padlás

Alsóhetényben egy ház tetőzetének javításakor a múlt századbéli cserépedények és egyéb használati eszközök között, római kori tárgyak kerültek elő.

A megtaláló elmondta, hogy a tárgyak nagyszülői hagyatékból származhatnak és azzal a kéréssel fordult Kovacsik Zoltán alsóhetényi helytörténészhez, hogy ezeket a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe jutassa el.
Július második hetében tett szakmai látogatást a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben Dr. Tóth Endre régész- egyetemi oktató a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának nyugalmazott főosztályvezetője, és Mráv Zsolt a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának igazgató helyettese, akik az alsóhetényi ásatások során a felszínre került, állagmegóvás érdekében a gyűjtemény belső terébe kiállított faragott sírkőtöredékek elhelyezését, feliratozását ellenőrizték, emellett szakmai segítséget adtak a szükséges változtatásokhoz.
Ekkor kerültek átadásra a padláson talált tárgyak is. Mráv Zsolt elmondta, hogy legértékesebb közülük az az ólomplakett, amelyen három római császár portréja látható feliratozva (Valens, I. Valentinianus, II. Valentinianus).
Kovacsik Zoltán közvetítői szerepvállalásáért értékes könyvjutalmat kapott.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 31. 09:00, péntek | Helyi

Ereszcsatornás csalások Tolna vármegyében

Négy eljárás is folyik házaló ereszcsatornás csalások miatt Tolna vármegyében.

2024. Május 30. 08:35, csütörtök | Helyi

Bemutatásra került Erky-Nagy Tibor: Gunaras 50 éve című könyve

Müller Ádám, a DKSZK igazgatója köszöntötte a megjelenteket, azt követően Pintér Szilárd polgármester, majd Őri Gábor a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület elnöke tartott beszédet.

2024. Május 27. 11:31, hétfő | Helyi

Megteltek a tűzoltólaktanyák gyermeknapon

Május 26-án, vasárnap idén is kinyíltak a laktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2024. Május 27. 08:30, hétfő | Helyi

Május 28-án mutatják be Erky-Nagy Tibor Gunaras 50 éve című könyvét

A könyvet a szerző mutatja be a Dombóvári Művelődési Ház Majoros-termében.