Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Október 01. 13:38, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Korai napraforgóhibrid előállításán dolgozik a dombóvári Régió-Bész Zrt.

Korai napraforgóhibrid előállításán dolgozik a dombóvári Régió-Bész Zrt.

Rövid tenyészidejű, korai érésű napraforgóhibrid nemesítésén dolgozik a dombóvári Régió-Bész Zrt egy európai uniós projekt keretében, az új fajta alkalmas lesz másodvetésre és ökológiai gazdálkodásra is.

A hibridet a 2011-ben oltalom alá helyezett RB-Victor fantázianevű napraforgófajtából állítják elő - közölte a cég az MTI-vel.

Az év elején indult, mintegy 120 millió forintos projekthez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint a zrt. 45 százalékos uniós támogatást nyert el.
A társaság ismertetése szerint a hibrid alapját jelentő fajta előnye többek közt az "ultrarövid" tenyészidő és az alacsony vegyszerigény. A cég tulajdonában lévő fajta alkalmas másodvetésre, talaj- és belvízkárok utáni vetésre, a gabona learatása után elvetve szeptember végére beérik. Hátránya ugyanakkor, hogy nem rendelkezik azokkal a rezisztenciagénekkel, amelyek biztonságosabbá teszik termesztését, és nem követi a növényvédelmi hatóságok által megkívánt ellenállóságot.

A nemesítésnél arra törekszenek, hogy az új hibrid őrizze meg a rövid tenyészidőt, és ellenálló legyen a legfontosabb betegségekkel szemben.
A társaság abban bízik, hogy a növény Közép-Európában alkalmas lesz másodvetésre, és Észak-Európában, valamint az ökológiai termelésben is felhasználható lesz.

Mint írták, a cég 2011-ben 7,1 milliárd forintos árbevételt ért el, idén 8,5 milliárd forint árbevételt terveznek. Az alapvetően gabona- és takarmány-nagykereskedelemmel foglalkozó Régió-Bész Zrt. a hibridnapraforgó-fajtával új piacra tud betörni, ahol nem versenyez más vetőmag-forgalmazókkal, mivel a dombóvári hibridet akkor is el lehet vetni, amikor nincs kihasználva az adott földterület.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.