Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Március 25. 07:11, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Leminősítette Ukrajnát a Moody's, biztosra veszi a törlesztési államcsődöt

Leminősítette Ukrajnát a Moody's, biztosra veszi a törlesztési államcsődöt

Leminősítette Ukrajna eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államkötvény-besorolását a Moody's Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a szuverén ukrán eurókötvény-kötelezettségek tervezett átalakítása során a külföldi magánszektorbeli befektetők valószínűleg jelentős veszteségeket szenvednek.

A hitelminősítő szerint jóllehet csak most kezdődnek a tárgyalások az átstrukturálás mikéntjének részleteiről, gyakorlatilag azonban 100 százalék az esélye annak, hogy az átrendezés értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakció - distressed exchange - formáját ölti majd, ami hitelminősítési szempontból az államadósság-kötelezettségek törlesztési csődjének felel meg.
A Moody's ennek alapján kedd éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Caa3"-ról "Ca"-ra rontotta Ukrajna szuverén adósosztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
Ukrajna "Ca" besorolása a legrosszabb szuverén adósosztályzat egész Európában, és törlesztési csőd jelentős kockázatára figyelmezteti a befektetőket.
A Moody's besorolási módszertanában ennél már csak egy rosszabb osztályzat van, a "C", amely a már bekövetkezett törlesztési csődöt jelzi.
Az ukrán államcsődöt a többi hitelminősítő is egyre nagyobb kockázatnak tartja, és ezt érvényesítik is az ukrajnai államadós-besorolásokban.
A Fitch Ratings a minap Londonban bejelentette, hogy az addigi "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re rontotta Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását.
A Fitch a lépéshez fűzött elemzésében hangsúlyozta: a "CC" osztályzat azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik "valamilyen formájú" törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában.
A Standard & Poor's nemrégiben szintén rontotta Ukrajna államadós-osztályzatát, "CCC-ről egy fokozattal "CCC mínusz"-ra, szintén azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy ha nem érkezik az eddigieken felül további külső pénzügyi segítség, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd.
Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési kockázatra kínált fedezeti ügyletek (CDS) középárfolyama a keddi londoni zárásban hatalmas, 365 pontos napi emelkedéssel 4900 bázispont felett mozgott az irányadó ötéves lejáratra.
Ez az önálló ukrán államiság kezdete óta mért eddigi rekord CDS-díjszabás.
Más európai szuverén adósok CDS-kontraktusai meg sem közelítik ezt az árfolyamot. A súlyos adósságválsággal küszködő Görögország CDS-árfolyama kedd este 1870 bázispont körül zárt a londoni kereskedésben.
Az ukrán CDS-tranzakciók jelenlegi árazása alapján egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán deviza-államkötvényre 4,9 millió dollárt meghaladó középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon; ez egy napon belül 365 ezer dolláros drágulás.
Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Ukrajna jelenlegi CDS-árfolyama 91,5 százalékos halmozott csődkockázatot jelez ötéves távlatban.
Az ukrán törlesztési államcsőd kockázatának megítélése meredeken romlott az idei első negyedévben. Ukrajna szuverén CDS-tranzakcióinak középárfolyama a tavalyi utolsó kereskedési nap zárásában 2578 bázispont volt, vagyis azóta több mint 2300 bázisponttal emelkedett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése