Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 05. 09:07, kedd | Kék hírek
Forrás: MTI

Letöltendő szabadságvesztést kér az ügyész Kolompár Orbánra

Letöltendő szabadságvesztést kér az ügyész Kolompár Orbánra

Letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte Kolompár Orbánra, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) volt elnökére az ügyész hétfőn a Kecskeméti Városi Bíróságon elmondott perbeszédében.

Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész több mint négy órán át tartó perbeszédében leszögezte: a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében megkezdett, majd 2010 nyarán újraindult, három ügyet egyesítő perben a bíróság részletesen lefolytatta a bizonyítási eljárást.
Az ügyész álláspontja szerint Kolompár Orbán elsőrendű vádlott bűnös jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és az európai közösség pénzügyeinek a megsértése bűntettében, valamint jelentős értékre elkövetett sikkasztás és a számviteli fegyelem megsértése bűntettében mint tettes.
Az ügyész a szökésben lévő Kolompár László másodrendű vádlottra is letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta.
Az első vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintból folyósított 7,69 millió forint elszámolására valótlan tartalmú számlákat használt fel. Ezeket a ZOR Kft. - Kolompár Orbánné harmadrendű vádlott volt az ügyvezető - és Kolompár László másodrendű vádlott cége állította ki.
A második vádpont szerint a kiskunmajsai szervezet és partnerei az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek meg megszerezni.
Az ügyész kiemelte: bizonyítást nyert, hogy a felvett pénzek elszámolására a vádlottak valótlan tartalmú számlákat használtak fel, hogy további összegeket tudjanak megszerezni.
A harmadik vádpont szerint Kolompár Orbán az OCÖ akkori elnökeként a szervezet pénztárából csaknem 10 millió forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. A vád szerint a jelentős értékre elkövetett sikkasztást és a számviteli fegyelem megsértését tettesként, míg az OCÖ két alkalmazottja társtettesként követte el.
Az ügyész a harmadrendű vádlottra felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, míg a többi vádlott esetében pénzbüntetést, illetve próbára bocsátást javasol.
Pörzse Tamás, az Országos Roma Önkormányzat jogi képviselője sértetti képviselőként, a szervezet nevében eljárva közölte: 10 millió forint vonatkozásában polgárjogi igényt jelentenek be, mivel ismertté vált, hogy mekkora összeget vett ki a jogelőd szervezet pénztárából Kolompár Orbán.
Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a tárgyalási nap kezdetén elmondta: Kolompár László másodrendű vádlott továbbra is szökésben van, az ellene kiadott elfogatóparancs eddig nem vezetett eredményre, a bíróság a vádlott távollétében is folytatja az eljárást.
A per június 6-án védői perbeszédekkel folytatódik a Kecskeméti Városi Bíróságon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön