Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Szeptember 19. 15:09, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Maradhat tisztségében Dombóvár polgármestere

Maradhat tisztségében Dombóvár polgármestere

A Pécsi Ítélőtábla szerint nincs lehetőség az összeférhetetlenség kimondására Szabó Loránd független dombóvári polgármester ügyében - közölte az ítélőtábla szóvivője kedden az MTI-vel.

A táblabíróság keddi, jogerős végzésével helybenhagyta a Szekszárdi Törvényszék korábbi, elsőfokú végzését - írta közleményében Tóth Sándor. Emlékeztetett: a törvényszék augusztus 22-én elutasította a Tolna Megyei Kormányhivatalnak az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kérelmét.

A kormányhivatal azt követően fordult a törvényszékhez, hogy Szabó Lorándot a Kúria januárban felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt jogerősen két év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítést adott számára. Az ítélet nyomán az összeférhetetlenséget a fideszes többségű dombóvári képviselő-testület időközben kimondta, a határozatot azonban a Szekszárdi Törvényszék eljárási hiba miatt megsemmisítette.
Az ítélőtábla indoklása szerint "a büntetőügyében előzetes mentesítésben részesült polgármester nem köteles számot adni korábbi elítéléséről, így esetében az önkormányzatokról szóló 1990-es LXV. törvény alapján összeférhetetlenség kimondására sincs lehetőség" - írta a szóvivő.
Kitért arra, hogy az önkormányzati törvény nem követel meg más jogszabályokban ismert feddhetetlenséget, Szabó Loránd ezért nem volt köteles a büntetőügyéről tájékoztatni a képviselő-testületet, a helyi választási bizottságot és a kormányhivatalt sem.
A 2002-ben az MSZP, az SZDSZ, a Centrum és a Szövetség Dombóvárért támogatásával polgármesterré választott, 2010-től független Szabó Loránd 2003-ban és 2004-ben követte el a bűncselekményt: képviselő-testületi felhatalmazás nélkül adott megbízást arra, hogy a dombóvári önkormányzat összesen 211 millió forintot utaljon át a részben önkormányzati tulajdonú Gunaras Rt.-nek, illetve a Kapos Innovációs és Transzferközpont Kht.-nak pályázati önerő igazolására. A pénzt a cégek később visszautalták, így nem érte kár az önkormányzatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!