Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 09. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Megugrott az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában

Megugrott az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában

Az előző naphoz képest több mint kétszeresére nőtt a SARS-CoV-2 vírus fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma szerdán Szlovákiában, ahol a 101 új esettel együtt már 682 fertőzöttet tartanak nyilván.

Az országban szerdától bevezetett utazási korlátozások, illetve azok ellenőrzése sok helyütt torlódásokat okozott.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának emelkedését Igor Matovic miniszterelnök jelentette be szerdán Pozsonyban. Hozzátette: az új esetek nagy részét a külföldről, főként Angliából és az ausztriai Tirolból hazaérkezettek között, roma telepeken diagnosztizálták.

Szlovákiában gyorsul az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése, míg a múlt héten a 30-as napi átlagot közelítette, hétfőn és kedden közel ötven volt, szerdán viszont már meghaladta a százat. Az újonnan regisztrált fertőzöttek számának ilyen ütemű növekedése vélhetően összefügg azzal is, hogy jelentősen megnőtt a naponta elvégzett vírustesztek száma.

Az előző napi adatok nyilvánosságra hozatalától számítva szerda délutánig 2042 vírustesztet végeztek az országban, ami mintegy hatszorosa a múlt heti napi átlagnak. Szerdán délutánig összesen már 19 681 vírustesztet végeztek, ezek közül 18 999 bizonyult negatívnak. A kór miatt jelenleg közel 180 személyt kezelnek kórházban, közülük hármat intenzív osztályon, a betegségnek egyelőre két halálos áldozata és 13 gyógyultja van.

A koronavírus terjedésével összefüggésben kedd éjféltől számos utazási korlátozás és részleges kijárási tilalom lépett hatályba április 13-ig, a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállították a határellenőrzést is. Az utazási korlátozások - melyek szerint a lakosoknak nem szabad elhagyniuk saját járásukat - sok helyütt torlódásokat okoztak a járások határain, ahol rendőrök ellenőrizték az intézkedés betartását.

A fennakadásokért Igor Matovic miniszterelnök a rendőrséget tette felelőssé. "Az ellenőrzéseknek szúrópróbaszerűeknek kellett volna lenniük. Reggel némely járőrnek ez egy kicsit kicsúszott a kezéből, ennek ellenére nem kell szidni őket" - idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Igor Matovic egy közösségi portálon olvasható bejegyzését, amelyeit a kormányfő később törölt. Milan Lucansky országos rendőrfőkapitány a helyzetre reagálva azt mondta: a rendőrség a kormány rendelete értelmében és a belügyminisztérium egyetértésével járt el. Igor Matovic későbbi sajtóértekezletén a kormányrendelet "szabotálásának" minősítette a történteket, illtve azt mondta: a rendeletet "valaki a saját szájíze szerint magyarázta."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.