Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2023. Január 24. 10:28, kedd | Helyi

Nem csak szívhez, de szívről is szól a Pannon Filharmonikusok hangversenye

Nem csak szívhez, de szívről is szól a Pannon Filharmonikusok hangversenye

Az együttes a január 27-én a Müpában elhangzó Lelkében virágzó című hangversenyének teljes bevételéből A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt támogatja. A felemelő műsor 26-án a Kodály Központban is elhangzik.

A Pannon Filharmonikusok társadalmi felelősségvállalásról vallott értékei 210 éves múltjában gyökereznek: alapítókoncertjüket 1811-ben a muzsikus özvegyek és árvák megsegítése érdekében adták. A zenekar szívhez szóló műsorral, a nehézségek között is virágzó lélekkel komponáló Grieg és Dohnányi darabjaival kíván egy mindannyiunk számára fontos áll ügy mellé állni: az együttes a január 27-én a Müpában elhangzó Lelkében virágzó című hangversenyének teljes bevételéből A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt támogatja. A felemelő és különleges műsor 26-án a Kodály Központban is elhangzik.

A pécsiek gesztusa szívhez szól, a rendszeresen jótékonysági felhívásokban résztvevő együttes azonban a konkrét adománygyűjtésen túl üzen magának az adományozásnak a fontosságáról és kultúrájáról is. Karácsony előtt talán jobban odafordulunk a rászorulókhoz, azonban az adományozás kultúráját is tanítani és fejleszteni lehet. A Pannon Filharmonikusok működésének nem csupán egyik fontos elvi alapvetése, de tevékenységének valós, konkrét, kézzel fogható eleme is a társadalmi felelősségvállalás évek óta – természetesen a zenei értékek megőrzésén túl.

„Valljuk, hogy egy olyan szervezettől, amely tevékenységével tömegekre tud hatást gyakorolni – legyen akár egy zenekar, de bármely művészeti társulat –, elvárható, hogy közjót szolgáló szerepet is felvállaljon. A Pannon Filharmonikusok évek alatt megteremtett pozíciója egyben kijelöli atársadalmi felelősségét is. Fontosnak tartjuk, hogy különböző nemes ügyek mellé álljunk, azok üzenetét eljuttassukközönségünkhöz, és erre hívjunkfel másokat is.” – nyilatkozta korábban Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

Ebben az évadban a társulat A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt, aGottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjánakhivatalos alapítványát támogatja a koncert teljes jegybevételéből, tehát nem csak a támogatói jegyekből.

Magyarországon minden századik gyermek szívhibával születik. A veleszületett szívhibák a leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenességek. Az alapítvány több mint 30 éve segíti a veleszületett szívbeteg újszülöttek, csecsemők és gyermekek gyógyulását. Számos olyan orvosi eszköz beszerzéséhez tudott anyagi hátteret biztosítani, amely segített abban, hogy a GOKVI Gyermekszív Központ mára európai színvonalú, évente sok száz gyermeknek gyógyulást adó kórházzá válhatott.

Dr. Ablonczy László, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki felszólal a Müpában zajló koncerten is, egy interjújában hangsúlyozta, hogy az alapítvány céljai között szerepel munkájuknaka népszerűsítése, hiszen az ismertség fokozása fontos a támogatók felé történő nyitás szempontjából. Azt tapasztalják, hogy cégek és magánszemélyek is segítik támogatásukkal az alapítvány munkáját, de mindkét esetben dominál a személyes érintettség. „Ez a kötődés az alapítványhoz általában hosszabb távon megmarad, amit pozitív visszajelzésként élünk meg, az irántunk érzett bizalmat jelenti.” – hangsúlyozta dr. Ablonczy. Több irányban igyekeznek segíteni a gyermekszív központot, egyik konkrét régi tervünk például egy belső játszótér kialakítása a nagy forgalmú ambulancián, mely a várakozást megkönnyíti, elviselhetővé teszi, a kórházi környezetet tompítja.

A pécsiek erre a koncertpárosra, valamint a támogató gesztusra Olli Mustonenfinn zongoraművésszel szövetkeztek, aki az est dirigensével, Bogányi Tibor vezető karmesterrel már számtalan projektben dolgozott együtt, lévén Bogányi elismert muzsikus, karmester Finnországban is. A Turkui Filharmonikusok zenei vezetőjeként tevékenykedő Mustonen Edvard Grieg kirobbanó érzelmekkel teli a-moll zongoraversenyét tolmácsolja. Grieg fiatalon komponálta ezt a művét, melyet a következő néhány évben több helyen is bemutattak, és a darab hamarosan kirobbanó népszerűségre tett szert. A darab a korszak zongoraversenyeitől eltérően kezeli a virtuozitást, kihívás elé állítva a szólistát. Csillogóak a futamok, de összességében sokkal inkább a személyesség, bensőségesség határozza meg a szerzeményt. Utolsó tételében a küzdelmet is felmutató, melankolikusan induló versenymű a harmadik tétel végén optimista, A-dúr szakasszal zárul.

Ahogy felcsendül Dohnányi Ernő szintén fényre törekvő II. szimfóniája már értjük, miért Lelkében virágzó a koncertek címe. Bár a kor, amelyben a mű született, annak utólagos megítélésére is rányomta a bélyegét, a szimfónia a teljes sötétség, menekülés, borzalmak ellenére patetikus győzelmet hirdet, nem bizonytalanul, hanem szilárd meggyőződéssel, méghozzá a romantikusok álomhangnemében, E-dúrban, kimondva, hogy így vagy úgy, de a remény győzni fog.

A Pannon Filharmonikusok budapesti hangversenyére támogatói jegy is váltható, ezzel is segítve A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt (www.gyermeksziv.hu).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 01. 10:56, péntek | Helyi

Véradások Tolna vármegyében – március 04–10.

Kérjük, mielőtt elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a következő webcímek egyikén: www.ovsz.hu; www.voroskereszt.hu.

2024. Február 28. 09:58, szerda | Helyi

XVII. Dombóvári Mix Röplabda Kupa Dombóváron

Február 24-én 17. alkalommal rendezte meg a Dombóvári Mix Röplabda Kupát a Dombóvári Amatőr Röplabda Club Szabadidős Egyesület.

2024. Február 27. 08:23, kedd | Helyi

Bor- és pálinkaversenyt tartottak Döbröközön

Az önkormányzat az idei évben is megszervezte a gazdák bor- és pálinkaversenyét. 13 bor és 17 pálinka minta érkezett be a bírálatra.

2024. Február 26. 10:18, hétfő | Helyi

Nem volt elég széles az úttest a dombóvári kerékpárosnak

A dombóvári rendőrök a város bevezető szakaszán a 61-es főúton ellenőrizték azt a helyi kerékpárost, aki jó indulattal sem volt vezetésre képes állapotban, amikor megállították.