Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Január 21. 06:00, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Rekordot döntött az újonnan fertőzöttek napi száma Romániában

Rekordot döntött az újonnan fertőzöttek napi száma Romániában

Romániában megközelítette a húszezret, és ezzel rekordot döntött csütörtökön a 24 óra alatt diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma,

a mostani, ötödik hullám azonban még távol áll a tetőzéstől, a járványgörbe továbbra is meredeken emelkedik.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint az utóbbi napon 19 105 új fertőzöttet azonosítottak, miután az elvégzett csaknem 79 ezer teszt több mint 24 százaléka lett pozitív. A napi esetszám több mint 120 százalékkal haladja meg az előző két hét, illetve 70 százalékkal az utóbbi egy hét átlagát, ami az esetszámok további gyors növekedését vetíti előre.

Az eddigi rekordot, egyetlen nap alatt 18 863 új fertőzöttet a koronavírus-járvány kezdete óta eltelt csaknem két év alatt a tavaly őszi negyedik hullámban, október 19-én diagnosztizálták Romániában.

Az utóbbi 24 órában 39 halálos áldozatot követelt a járvány: ez 15 százalékkal magasabb a kéthetes mozgóátlagnál.

A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma az utóbbi hét napon másfélszeresére emelkedett, és csütörtökön megközelítette az ötezret. A beutalt kiskorúak száma továbbra is gyorsabban növekszik: egy hét alatt számuk megduplázódott, csütörtökön 414-re emelkedett. A romániai kórházakban 547 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, 24 százalékkal több, mint múlt csütörtökön.

A romániai oltási kampányt koordináló Valeriu Gheorghita katonaorvos csütörtöki sajtóértekezletén megerősítette: Románia január 25-én kapja meg a BioNTech-Pfizer 114 ezer adag 10 mikrogrammos Comarnity vakcináját, így a korábbi terveknek megfelelően jövő szerdán megkezdik a 12 év alatti gyerekek oltását. A múlt heti bejelentés óta 2841 kisgyermek beoltására foglaltak időpontot a szülők az oltási előjegyzési portálon.

Az oltásparancsnok beszámolt arról, hogy eddig a felnőtt lakosság csaknem fele (49,8 százaléka) vette fel a vakcina legalább egy adagját, a beoltható - 12 év feletti - lakosság átoltottsági aránya 47,4 százalékos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.