Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Répássy: eloszlatja az európai kételyeket a médiatörvény módosítása

Répássy: eloszlatja az európai kételyeket a médiatörvény módosítása

A magyar médiaszabályozással kapcsolatos európai kételyek eloszlatása a célja a médiatörvény módosítására vonatkozó kormányzati indítványnak - mondta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén. A bizottság a kormánypárti képviselők támogatása és az ellenzékiek nem szavazata mellett általános vitára alkalmasnak minősítette a javaslatot.

Répássy Róbert azt mondta: a javaslatot a magyar médiaszabályozással kapcsolatos európai kételyek eloszlatása érdekében, az Európa Tanács főtitkárával és szakértőivel való egyeztetés eredményeként nyújtották be. Az államtitkár szerint javaslat elsősorban a médiahatóság függetlenségének intézményes garanciáit hivatott erősíteni.

Kiemelte: a javaslat megváltoztatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke kinevezésének, továbbá a médiatanács elnökének és tagjai megválasztásának szabályait. A kinevező a miniszterelnök helyett a köztársasági elnök lesz, a miniszterelnöknek pedig a jövőben ki kellene kérnie az újságírók szakmai, érdek-képviseleti és önszabályozó szervezeteinek javaslatát, mielőtt megnevezi jelöltjét a médiahatóság élére - tette hozzá.

Az MSZP-s Lamperth Mónika úgy értékelte, bár a kormány ezzel a 'toldozgatás-foldozgatással' megpróbálja az európai aggodalmakat eloszlatni, az előterjesztés erre nem alkalmas. 'Ez egy nagy vakítás, amit most önök előadnak' - fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki szerint a javaslat nem teremt intézményes garanciákat a médiahatóság függetlenségére. Közölte, hogy ezért az MSZP nem támogatja a javaslatot.

Répássy Róbert válaszában azt hangsúlyozta, hogy lényeges változtatásokat tartalmaz a javaslat, amely nemcsak az európai kritikákat, hanem a hazai kritikák egy részét is orvosolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során