Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Szeptember 07. 08:51, péntek | Helyi
Forrás: Tolna M. Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: http://flickrhivemind.net

Szüret idején a pincékben szedi áldozatát a mustgáz!

Szüret idején a pincékben szedi áldozatát a mustgáz!

Sajnos, a figyelemfelhívások ellenére minden évben tragikus események kapcsolódnak a szürethez, a borkészítéshez.

Számtalanszor hangoztatott óvintézkedés, hogy abba a helyiségbe, ahol a must forr, csak a gyertyát magunk elé tartva szabad bemenni. A gyertyaláng ad ilyenkor információt arról, hogy a pincében elegendő oxigén van-e, le lehet-e oda menni. Ha kevés az oxigén, a láng kialszik. Ilyenkor azonnal vissza kell fordulni.

Fontos tudnivaló. hogy a gázálarc betétje az embert csak az olyan szennyezett levegőtől védi meg, amely elegendő mennyiségű oxigént tartalmaz. Ez az érték minimálisan 17%, az ez alatti koncentráció nem tudja biztosítani az életben maradást. Ha végképp szükséges az erjedő mustot megnézni, akkor a szemrevételezés előtt alaposan szellőztessük ki a pincét, majd továbbra is a gyertyát alkalmazzuk jelzőeszközként, melyet maximum csak a mellkas magasságában tartsunk, hiszen a mustgáz a levegőnél nehezebb, így a helyiség alját tölti ki először. Négylábú kedvencünket se küldjük előre, mert lehet, hogy nekünk kell kihozni őt.

Mit tegyünk akkor, ha valakit eszméletlenül még sikerül kimenteni a gázzal teli helyiségből? Elsődleges szempont, hogy azonnal vigyük friss levegőre, ruháit lazítsuk meg, hogy a vérkeringés is helyreálljon. Mesterséges lélegeztetéssel és szívmasszázzsal is segíthetünk rajta, de ezeket a módszereket csak kellő hozzáértéssel rendelkező személy tegye meg, mert különben végzetes bajt okozhat. Minden esetnél haladéktalanul értesítsük a mentőket és a tűzoltókat.

Végezetül arra hívnánk fel a figyelmet, hogy aki embertársát akarja kimenteni a gázzal teli pincéből, neki is meg kell tenni a szükséges óvintézkedést, hiszen ő is ugyanolyan életveszélynek van kitéve, mint bennrekedt társa.
Tehát ne feledjük: a must forrása idején csak égő gyertya társaságában szemrevételezzük munkánk leendő gyümölcsét!

Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
7100 Szekszárd, Mikes u. 16-22.
Tel: +36 74 504-700
E-mail: tolna.titkarsag@katved.gov.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!