Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2014. Május 31. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Támogatjuk a grúzok csatlakozási törekvéseit

Támogatjuk a grúzok csatlakozási törekvéseit

Támogatásáról biztosította Georgia uniós csatlakozási törekvéseit a visegrádi négyek (V4) közös külügyminisztériumi küldöttsége, amely Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium politikai igazgatója vezetésével kétnapos látogatást tett a kaukázusi országban.

Georgia az EU keleti partnerségi programjának a tagja, és küszöbön áll a társulási szerződés aláírása is, amelyre várhatóan június 27-én, az unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója alkalmából kerítenek sort. Aláírnak ugyanakkor egy 'mély és átfogó' szabadkereskedelmi megállapodást is, amely azért fontos, mert beletartozik az EU jogkörnyezetének átvétele a grúzok részéről - mondta el Takács Szabolcs csütörtökön.

A delegáció Tbilisziben hangsúlyozta, hogy a V4 országcsoport érdekelt a kaukázusi térség stabilitásában, abban, hogy együtt lehessen vele működni nem csak politikailag, hanem gazdaságilag is, és növelni tudják befektetési kapcsolataikat. Ez beleillik Magyarország keleti gazdasági nyitási politikájába is - mondta a politikai igazgató.

A V4 biztosította a grúz felet, hogy támogatja a társulási szerződés aláírását, és igyekszik segíteni abban, hogy az uniós tagországok mielőbb ratifikálják, s ezáltal hatályba lépjen. A grúz integrációs minisztériumban, külügyminisztériumban és védelmi minisztériumban folytatott tárgyalások egyik fontos témája volt Georgia közeledése a NATO-hoz.

Tbiliszi jelenleg arra törekszik, hogy megkapja az úgynevezett MAP státust, azaz részese legyen a NATO tagsági akciótervének, ami az együttműködés minőségi növelését jelenti. Erre a NATO külügyminiszterei tehetnek ajánlást június 24-25-i, brüsszeli ülésükön, a végleges döntést pedig a szövetség őszi csúcstalálkozója hozza meg.

Georgia már ma is nagyon komolyan együttműködik a NATO és az Európai Unió békefenntartó műveleteivel, Afganisztánban jelenleg 1600 grúz katona szolgál, és 2014 után is 750-et terveznek ott tartani a NATO új műveleti terve keretében - mondta a diplomata. A küldöttség tájékozódott arról is, hogy Georgiában hogyan látják a térség helyzetét az ukrajnai válság kitörése nyomán, és felkereste az EU georgiai megfigyelő misszióját (EUMM), amelynek mind a négy visegrádi ország a tagja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni