Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Április 21. 14:04, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb csúcsot dönthet a használtautó-piac forgalma az idén

Újabb csúcsot dönthet a használtautó-piac forgalma az idén

Csúcsot dönthet az idén is a magyarországi használtautó-piac forgalma a Das Weltauto várakozásai szerint.

Az országos kereskedői hálózattal rendelkező cég az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében rámutat: az autógyárak továbbra sem üzemelnek teljes kapacitással, így változatlanul hosszú az új autók kiszállítási ideje világszerte, emiatt óriási az érdeklődés a használt autók iránt.

A Datahouse statisztikái megerősítik a várakozást: 2022 első negyedévében 221 443 használt autó autó cserélt gazdát határon belül, amely közel 24 ezer autóval, 12 százalékkal több, mint 2021 hasonló időszakának eredménye.

Mivel nincs utánpótlás, a kínálat hónapról hónapra csökken, így a használt autók ára jelentősen, bizonyos modellek esetében akár 15-20 százalékkal nőtt - emelik ki a közleményben. Idézik Tóth Pétert, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatóját, aki kifejtette: kevés minőségi használt autó érhető el Magyarországon, és ezek gyorsan el is kelnek. A keresleti piac hatására az árak tovább emelkednek, így előfordulhat, hogy egy két évvel ezelőtt újonnan vásárolt autó jelenleg többet ér az újkori áránál - mutatott rá.

A közlemény ismerteti: a használtautó-piacon 2022 első három hónapjában a legtöbben kisautókat, alsó-közép-, illetve felső-középkategóriájú modelleket vásároltak, emellett népszerűek voltak az egyterűek. A legkeresettebb márka az Opel volt (25 961 autó), valamint a Volkswagen (21 817 autó) és a Suzuki (19 264 autó). A használt autók iránt a legélénkebb kereslet Budapesten és Pest megyében volt, a legalacsonyabb Nógrád és Tolna megyében.

A közlemény kitér arra, hogy a belföldi szűkülő kínálat miatt nőtt az érdeklődés az import autók iránt, az első negyedévben több mint 35 ezer jármű érkezett a határon túlról, 12 százalékkal több a 2021 első negyedévében regisztráltnál. A külföldről érkező gépjárművek 67 százaléka 10 évnél idősebb modell volt.

A határon belüli átírások esetében még rosszabb a helyzet, a magyarok 76 százalékban vásároltak olyan autót, amelynek a gyártási éve 2012-es, vagy annál korábbi - jegyzik meg közleményben.

A Das WeltAuto a Volkswagen konszern márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használt autó üzletága, amelynek 30 márkakereskedésből álló értékesítői hálózata állapotfelmérésen átesett, szervizelt használt autókat értékesít, a legjobb minőségűeket garanciával. A teljes hálózat 2021-ben 7442 gépkocsit értékesített Magyarországon, amellyel a 0-7 éves korosztályban, a kereskedések által eladott használt autók között csaknem 20 százalékos részesedést ért el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során