Városlista
2023. szeptember 26, kedd - Jusztina

Hírek

2023. Június 05. 13:53, hétfő | Helyi

Zöld sört mutattak be a dombóvári eszperantisták

Zöld sört mutattak be a dombóvári eszperantisták

Az eszperantó színe a zöld (eszperantócsillag, eszperantó zászló, eszperantó jubileumi szimbólum). A dombóvári eszperantisták ezzel a gesztussal próbálják ismertebbé tenni az eszperantót, nemcsak Dombóváron.

Az utolsó vacsora, a szent és a remény

A kultúra nem ismer határokat, így hosszú együttélésüknek köszönhetően a csehek életére gyakorolt német befolyás sem múlt el nyomtalanul, legyen szó akár gasztronómiáról, akár nyelvről. Mivel mindkét ország nyelvén a nagycsütörtök szó szerinti fordításban zöld csütörtököt jelent (német: Gründonnerstag; cseh: Zelený čtvrtek), ennek apropóján döntöttek úgy a csehek (Starobrno márkacsoport), hogy 2006 nagycsütörtökére megfőzik első zöld sörüket (Zelené Pivó).

A régmúltban a böjti étrend részeként a kolostori sörfőzdékben is erős söröket főztek, amelyek – a kenyérhez hasonlóan – alapvető tápanyag- és kalóriaforrásként szolgáltak. A szerzetesek saját maguk is főzték a sört, hogy megkönnyítsék a böjtölést, mivel az ivás nem volt tilos a böjt alatt sem.

A Húsvétot megelőző nagyhét, amelyet a Virágvasárnap vezet be, valamennyi napja nevezetes Csehországban, külön nevet is kiérdemelve. Így lett a hét első napja a Kék Hétfő (Modré pondělí), a második Szürke Kedd (Šedivé úterý), a harmadik Ronda Szerda (Škaredá středa), az ötödik Nagypéntek (Velký pátek), a hatodik Nagyszombat és persze a hét utolsó napja maga a Húsvét Vasárnap (Boží hod velikonoční). No és ami a történet szempontjából a legfontosabb a hét negyedik napja, ami a Zöld Csütörtök (Zelený čtvrtek) nevet kapta.

A hagyomány szerint ezen a napon az embereknek zöld (a remény színe) színű ételeket kell fogyasztaniuk, ha azt szeretnék, hogy az év folyamán ne terítse le őket semmiféle betegség. Elő a spenóttal, a salátával, a káposztával és mindenféle más zöld színű zöldséggel! És persze ezen a napon a legstílszerűbb ha zöld italokat fogyasztunk.

Március 17. : Minden évben ezen a napon tartják az írek az egyik nemzeti ünnepüket, Szent Patrik napját. A hagyomány szerint ugyanis ezen a napon halt meg Írország apostola, Szent Patrik, korábbi misszionárius, püspök, és az ország első számú védőszentje. Ez alkalomból mindenki az ország nemzeti színébe, zöldbe öltözik. Még a sörök is! 2022 Szent Patrik napjához több hazai főzde is csatlakozott.

Ma már annyira divatba jött a húsvéti zöld sör, hogy egyre többfelé találkozunk vele és többféle zöld sör – például a Dudák, a Konrad, a Litovel vagy a Primátor – kapható a budapesti cseh sörözők kínálatában is.

2009-ben Szabó Béla nagykanizsai kocsmáros, fradi-szurkoló elkészítette a fradi-sört, amelyet Tapolcán forgalmaznak és Smaragd Zöld Sör-nek hívnak.

2023. május 20-án a dombóvári eszperantisták a Kissler Sörfőzde közreműködésével, a Gunaras 50 programsorozat keretein belül, zöld sört mutattak be, Verda Biero néven. 2023-ban 100 éves az eszperantó Dombóváron. Az eszperantó színe a zöld (eszperantócsillag, eszperantó zászló, eszperantó jubileumi szimbólum). A dombóvári eszperantisták ezzel a gesztussal próbálják ismertebbé tenni az eszperantót, nemcsak Dombóváron.

Források:

- A zöld sör nyomában

- Húsvéti sör

- Szent Patrik napja alkalmából

- 100 éves az eszperantó Dombóváron

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 26. 09:35, kedd | Helyi

Azt mondta, megbeszélésre siet

A megengedett legnagyobb sebesség több, mint duplájával közlekedett az az autós, akiről a 61-es főúton készített felvételt a traffipax.

2023. Szeptember 25. 13:00, hétfő | Helyi

Fekete István Múzeum - A hónap műtárgya

Szeptember hónap műtárgyaként Z. Soós István néhai kaposvári festőművész Fekete Istvánról készített gipsz szobrát választottuk.

2023. Szeptember 25. 09:49, hétfő | Helyi

Rendőrségi hírek

Vasárnap délelőtt, röviddel háromnegyed tíz előtt egy helyi asszony közlekedett autóval a 6532-es számú úton Dombóvár, Gunaras fürdő irányából Dombóvár irányába.

2023. Szeptember 22. 09:56, péntek | Helyi

Október 1-jétől új helyen és rendszerben működik a dombóvári ügyeleti ellátás

Az ügyeleti alapellátást 2023. október 1-től Tolna vármegyében is az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el.