Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2023. Június 05. 13:53, hétfő | Helyi

Zöld sört mutattak be a dombóvári eszperantisták

Zöld sört mutattak be a dombóvári eszperantisták

Az eszperantó színe a zöld (eszperantócsillag, eszperantó zászló, eszperantó jubileumi szimbólum). A dombóvári eszperantisták ezzel a gesztussal próbálják ismertebbé tenni az eszperantót, nemcsak Dombóváron.

Az utolsó vacsora, a szent és a remény

A kultúra nem ismer határokat, így hosszú együttélésüknek köszönhetően a csehek életére gyakorolt német befolyás sem múlt el nyomtalanul, legyen szó akár gasztronómiáról, akár nyelvről. Mivel mindkét ország nyelvén a nagycsütörtök szó szerinti fordításban zöld csütörtököt jelent (német: Gründonnerstag; cseh: Zelený čtvrtek), ennek apropóján döntöttek úgy a csehek (Starobrno márkacsoport), hogy 2006 nagycsütörtökére megfőzik első zöld sörüket (Zelené Pivó).

A régmúltban a böjti étrend részeként a kolostori sörfőzdékben is erős söröket főztek, amelyek – a kenyérhez hasonlóan – alapvető tápanyag- és kalóriaforrásként szolgáltak. A szerzetesek saját maguk is főzték a sört, hogy megkönnyítsék a böjtölést, mivel az ivás nem volt tilos a böjt alatt sem.

A Húsvétot megelőző nagyhét, amelyet a Virágvasárnap vezet be, valamennyi napja nevezetes Csehországban, külön nevet is kiérdemelve. Így lett a hét első napja a Kék Hétfő (Modré pondělí), a második Szürke Kedd (Šedivé úterý), a harmadik Ronda Szerda (Škaredá středa), az ötödik Nagypéntek (Velký pátek), a hatodik Nagyszombat és persze a hét utolsó napja maga a Húsvét Vasárnap (Boží hod velikonoční). No és ami a történet szempontjából a legfontosabb a hét negyedik napja, ami a Zöld Csütörtök (Zelený čtvrtek) nevet kapta.

A hagyomány szerint ezen a napon az embereknek zöld (a remény színe) színű ételeket kell fogyasztaniuk, ha azt szeretnék, hogy az év folyamán ne terítse le őket semmiféle betegség. Elő a spenóttal, a salátával, a káposztával és mindenféle más zöld színű zöldséggel! És persze ezen a napon a legstílszerűbb ha zöld italokat fogyasztunk.

Március 17. : Minden évben ezen a napon tartják az írek az egyik nemzeti ünnepüket, Szent Patrik napját. A hagyomány szerint ugyanis ezen a napon halt meg Írország apostola, Szent Patrik, korábbi misszionárius, püspök, és az ország első számú védőszentje. Ez alkalomból mindenki az ország nemzeti színébe, zöldbe öltözik. Még a sörök is! 2022 Szent Patrik napjához több hazai főzde is csatlakozott.

Ma már annyira divatba jött a húsvéti zöld sör, hogy egyre többfelé találkozunk vele és többféle zöld sör – például a Dudák, a Konrad, a Litovel vagy a Primátor – kapható a budapesti cseh sörözők kínálatában is.

2009-ben Szabó Béla nagykanizsai kocsmáros, fradi-szurkoló elkészítette a fradi-sört, amelyet Tapolcán forgalmaznak és Smaragd Zöld Sör-nek hívnak.

2023. május 20-án a dombóvári eszperantisták a Kissler Sörfőzde közreműködésével, a Gunaras 50 programsorozat keretein belül, zöld sört mutattak be, Verda Biero néven. 2023-ban 100 éves az eszperantó Dombóváron. Az eszperantó színe a zöld (eszperantócsillag, eszperantó zászló, eszperantó jubileumi szimbólum). A dombóvári eszperantisták ezzel a gesztussal próbálják ismertebbé tenni az eszperantót, nemcsak Dombóváron.

Források:

- A zöld sör nyomában

- Húsvéti sör

- Szent Patrik napja alkalmából

- 100 éves az eszperantó Dombóváron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 18:00, kedd | Helyi

Szúnyogok elleni védekezés Dombóváron

Dombóvár területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

2024. Június 18. 14:09, kedd | Helyi

Június 17-én hat műszaki mentéshez riasztották vármegyénk tűzoltóit

Négy alkalommal közlekedési balesethez egy-egy esetben pedig kútba esett macskához és betegmozgatáshoz vonultak a beavatkozó egységek.

2024. Június 17. 08:22, hétfő | Helyi

Sorra szegte a szabályokat egy 45 éves dombóvári sofőr Kaposváron

Egy férfi kisebb ámokfutást rendezett június 10-én délután Kaposvár belvárosában. A 45 éves dombóvári lakost a bíróság korábban már eltiltotta a vezetéstől, ennek ellenére ült mégis volán mögé.

2024. Június 14. 09:07, péntek | Helyi

Változik a dombóvári gyermekorvosok rendelési ideje a nyári szünetben

Tájékoztatás a dombóvári gyermekorvosok rendelési idejéről 2024. június 17-től szeptember 10-ig.